Met de feestdagen voor boeg zal ja vaker korter of op andere momenten slapen of wellicht een extra nacht overslaan. Zo kan je biologische klok verstoord raken. De een heeft daar meer last van dan de ander.
Niet alleen nachtdiensten, ook vroege en late diensten kunnen je ontregelen. Factoren die er voor zorgen dat je klok goed blijft lopen noemen we ‘Zeitgebers’. Licht is een hele belangrijke Zeitgeber. Maar ook beweging, je sociale omgeving en wat en wanneer je eet helpt om je biologische klok ritmiek op orde te houden.
Maar het blijkt ook te helpen als je zelf controle hebt over die lastige momenten: zelfroosteren. Zorgverleners die zelf roosteren hebben minder vaak slaapproblemen dan hun collega’s die met een inteken- of voorkeursrooster werken. Een belangrijk voordeel is bijvoorbeeld dat je op die manier beter rekening kunt houden met je eigen biologische klok. Ben je een avondmens? Of juist een ochtendmens? Zorg er bij zelfroosteren wel voor dat je rooster voorwaarts roteert (dag, avond, nacht), snel roteert (zodat je niet te lang achter elkaar avond- of nachtdiensten draait) en je rooster lang van te voren bekend is (zodat je je privé afspraken goed kunt plannen).