Home » PreGo! Tip – Ongewenste intimiteiten: zorg helaas op één

PreGo! Tip – Ongewenste intimiteiten: zorg helaas op één

Jij en je collega’s in de zorg staan van alle beroepen het meest bloot aan ongewenste seksuele aandacht van cliënten en hun bezoek. Het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) kwam daarachter op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.

Een van de redenen is dat in de zorg het contact met de ander het meest intensief is. Bovendien kun je in de zorg het contact met een kleffe cliënt niet mijden.  Die top 1 klassering is geen toevalstreffer, maar al jarenlang bekend en weerkerend in uiteenlopend onderzoek. De zorg komt hierin steeds als betreurenswaardige ‘topper’ uit, gevolgd door kelners en barpersoneel die zich bijvoorbeeld beschonken klanten van het lijf moeten houden.

Je organisatie moet daarom een actief en preventief beleid voeren rondom seksuele intimidatie. Dit is ook opgenomen in de ARBO wet.  Onderaan de lijst en dus de winnaars zijn de ICT’ers, die het minst te maken hebben met seksuele avances, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Slechts 7% van hen heeft ermee te maken, of moeten we hier zeggen tóch nog 7%? De enige te trekken conclusie is:  onderschat het probleem niet.

seksuele aandacht en pesten door externen

Bronnen: nu91-leden.nl, cbs.nlvolkskrant.nl