Home » PreGo! Tip – Nieuwe films over opstaan na een val

PreGo! Tip – Nieuwe films over opstaan na een val

Hoewel de val van een cliënt (of van iemand die nog geen zorg heeft) gelukkig niet altijd ernstige gevolgen heeft, kan het wel degelijk dramatisch zijn. Als er iets gebroken is, is de person in kwestie minder mobiel en ontstaan er soms andere problemen zoals decubitus, incontinentie en verwardheid. De cliënt komt dan in een neerwaartse spiraal terecht. In termen van de Mobiliteitsklassen: hij of zij verandert van een A of B in korte tijd in een C, D of zelf een E.

Voorkomen
Uiteraard is het voorkòmen van een val het beste wat je kunt doen. Het St. Antonius Ziekenhuis maakt daar een leerzame Free Learning over: https://www.free-learning.nl/modules/valpreventie/start.html

Toch gevallen
Maar wat nu als de cliënt toch is gevallen? Kijk hier maar eens voor tips, technieken en handige hulpmiddelen om veilig op te staan. Niet alleen voor de gevallene, ook voor jou. Ook is er een speciale Free Learning ‘Na een val’ waarin je leert wat je kunt doen als de cliënt is gevallen. Deze vind je hier.

Nieuwe films  
Er zijn onlangs twee nieuwe GoedGebruik instructie films bijgekomen over opstaan na een val bekijken. De eerste gaat over de Raizer, een soort strandstoel die je uitgeklapt onder de gevallene schuift en die zich dan met een druk op de knop tot stoel omtovert (met de gevallene er op). De tweede film laat zien hoe je met de HoverJack iemand vanaf de grond kunt tillen zonder fysieke belasting. De Hoverjack breng je onder de gevallene aan. Het hulpmiddel heeft vier compartimenten die je een voor een opblaast tot de gewenste hoogte.

En goed nieuws is dat we vanuit Gezond & Zeker bezig zijn om niet alleen deze twee, maar alle Goedgebruik films voor jou overzichtelijk beschikbaar te stellen.