Home » PreGo! Tip – Nekklachten op de OK

PreGo! Tip – Nekklachten op de OK

Het langdurig aaneengesloten werken in belastende werkhoudingen is de hoofdoorzaak van de klachten. We noemen dat statische belasting. Het gaat dan vooral om de ver voorovergebogen nekhoudingen bij het staan bij langdurige ingrepen die precisie vereisen.

Uit onderzoek op de OK blijkt dat de nekbelasting, samen met het lange staan, verreweg de grootste oorzaken zijn van klachten aan het bewegingsapparaat op de OK. Daarom is hier een extra Praktijkrichtlijn voor in het leven geroepen: 

‘Niet langer dan 1 minuut werken met een meer dan 30 graden gebogen of gedraaid hoofd werken.’

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Behalve technische oplossingen is het erg belangrijk regelmatig, erg regelmatig zelfs, je houding af te wisselen. Feitelijk geef je dan steeds een andere spier(groep) rust. De doorbloeding komt weer op gang, zuurstof wordt toegevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Hetzelfde geldt voor de gewrichten, die weer even ‘gesmeerd’ en anders belast kunnen worden. Dat betekent uiteraard niet dat je een operatie in het honderd hoeft te laten lopen, ook even een andere houding aannemen of een moment van ontspanning telt. Bij veel ingrepen zijn er kleine momenten waar je even aan jezelf kunt denken. Dat kan je veel ellende besparen.