Het gaat de goede kant op met de pandemie: de cijfers zien er steeds beter uit, de druk op de zorg neemt af en meer en meer mensen zijn gevaccineerd. Je zou bijna denken: hoe gaan we straks weer verder zonder Corona? Dat is wellicht te optimistisch, maar het is wel van groot belang zorgvuldig te zijn met de volgende stappen; met of zonder Corona. Veel zorgverleners zijn uitgeput en er is een achterstand van reguliere zorg die nog moet worden ingelopen. Kan dat wel en hoe dan? En wat kunnen we leren van wat we mee hebben gemaakt. Zo lijkt thuiswerken voor velen toch een deel van het kantoor werk over te namen ook na de pandemie. Maar elkaar weer in het echt zien en spreken is toch ook van groot belang.
Onderzoekers zijn erin gedoken en komen tot een aantal praktische conclusies voor de zorg (Rieckert et al., 2021). Het hele artikel kan je hier downloaden.
Ze hebben al het onderzoek op een rijtje gezet en komen tot drie groepen van aanbevelingen:
(1) voorlichting en training
(2) training in veerkracht
(3) beter voorbereid zijn als organisatie en vertrouwen krijgen als zorgverlener dat je gesteund wordt door je organisatie.
Die uitwerking is zeer de moeite waard want er wordt tot in detail aangegeven hoe je als zorgorganisatie je zorgverleners maximaal kunt beschermen in dit soort situaties. Zoals aanbevelingen voor hoe je zou moeten roosteren in dit soort complexe situaties. Ook wordt aanbevolen dat zorgverleners tijdens en na dit soort buitengewone omstandigheden extra ondersteund worden: ook met hulp voor het thuisfront; kinderen, dieren en eventuele mantelzorgtaken. Extra ondersteuning om goed te kunnen eten en slapen. De lessen die we hebben kunnen leren staan goed onderbouwd op een rijtje. De moeite waard om te lezen!