Home » PreGo! Tip – Mini-steunkousaantrekkertjes voor je vingers?

PreGo! Tip – Mini-steunkousaantrekkertjes voor je vingers?

Soms zijn er zulke schattige hulpmiddelen dat je ze bijna ‘zomaar’ zou kopen. Maar dit hulpmiddel, of eigenlijk 5 hulpmiddeltjes, is wel degelijk nuttig. Zeker voor mensen die compressiehandschoenen moeten dragen met open vingertoppen. Dat is zowel voor de cliënt zelf als voor jou als zorgverlener soms een heel gedoe: er is dan veel kracht nodig en de handschoen komt niet goed op de juiste manier aan of de huid wordt te zwaar belast en kan kapot gaan.

 

Met de Dactyna (van Arion) gaat dat wel goed. Ze lijken eigenlijk op kleine mini-steunkousaantrekkertjes. Het werkingsmechanisme is hetzelfde. Je zet de hoesjes op de vinger van de cliënt of hij doet dat zelf als dat lukt. Vervolgens gebruik je een stroeve handschoen waarmee je net als met de steunkousaantrekkers de vingers en het handgedeelte netjes op de juiste plek en met een gelijkmatige druk aantrekt. Als laatste trek jij of de cliënt zelf aan het lusje de hulpmiddeltjes er weer uit en wrijft eventuele laatste plooitjes nog even glad. Er is nog een extra tip om de cliënt meer zelfredzaamheid te bieden: je kunt ook een potlood of iets anders lang door de lusjes doen en zo het hulpmiddeltje eruit trekken.

Zoiets zal niet heel vaak nodig zijn, maar voor die paar keer handig om te weten dat ze er zijn. Op het filmpje zie je nog eens in zijn geheel. Wist je trouwens dat je dit hulpmiddel kunt bekijken en uitproberen op de Gezond & Zeker Innovatiedag 2024?