Home » PreGo! Tip – Meteen bewegen het beste?

PreGo! Tip – Meteen bewegen het beste?

Early mobilisation van patiënten betekent letterlijk: vroeg mobiliseren. Maar zo nieuw is dat toch niet? Dat doen we toch al? Ja, in principe doen we dat al in de gehandicaptenzorg, thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen: de cliënt zo snel mogelijk en frequent genoeg in beweging brengen. Maar in ziekenhuizen heeft early mobilisation (EM) een bijzondere lading, waarmee ook andere zorgbranches hun voordeel kunnen doen.

Waarom? ‘Early’ is in dit geval namelijk zéér vroeg. Zo wordt er al mee begonnen op de intensive care. Patiënten die er nauwelijks tot geen weet van hebben, doen al een oefenprogramma met speciale apparatuur, zoals een bedfietsje.

Bij EM moet je rekening houden met twee risico’s: de veiligheid van de patiënt en die van de zorg-verlener.

De patiënt kan in het begin nauwelijks iets doen. Tegelijkertijd bestaat de kans dat wanneer hij wél iets gaat doen, infuuslijnen of beademings- en bewakingsapparatuur los-chieten of dat de patiënt acuut iets overkomt, zoals een val of hartstilstand. De angst hiervoor blijkt voor zorgverleners een drempel te zijn om met EM aan de gang te gaan.

Toch wijst onderzoek uit dat het risico op een gevaarlijke situatie klein is als een goed protocol wordt  gevolgd. Bij minder dan 1% van de  patiënten zou zich zoiets voordoen ten gevolge van zeer vroeg mobiliseren. Daar staan de grote voordelen tegenover; er lijkt dus geen  reden te zijn niet aan EM te beginnen. Het risico voor zorgverleners?

Als een cliënt niet of nauwelijks iets kan, moeten zorgverleners zichzelf beschermen. En een ergocoach dient in staat te zijn collega’s optimaal te beschermen.Een patiënt die eerder actief is, zal zijn zorgverleners fysiek minder belasten. Bovendien blijken zorgverleners die met EM bezig zijn, veel voldoening van het resultaat te hebben.

Meer weten? Download het artikel over Early Mobilisation hier

Weetjes

  • Een IC-patiënt verliest dagelijks 1-3% aan spierkracht.
  • Patiënten kunnen binnen twee weken tot 50% van hun spiermassa kwijtraken.
  • Zo’n achteruitgang kan moeilijk ongedaan worden gemaakt. Elke dag minder aan de beademing telt dus!