Home » PreGo! Tip – Makkelijker opstaan

PreGo! Tip – Makkelijker opstaan

Het opstaan is een belangrijke beweging. Opstaan om koffie te zetten, de telefoon te pakken, de krant te pakken of een hand te geven. Als een cliënt achteruit gaat, merk je dat vaak als eerste bij het opstaan. Daarom is het essentieel de opstabeweging zo lang mogelijk intact te houden. Dat is niet alleen prettig voor de cliënt, ook voor jou: minder zwaar en frequent te assisteren bij transfers of tilhandelingen. Hier hebben we een pdf voor je over het opstaan.

Verhoogde toiletpotten kunnen helpen
Uiteraard is ook het zelfstandig gaan zitten en opstaan vanaf het toilet een uitermate belangrijke vaardigheid. Een van de manieren om dit zo lang mogelijk te ondersteunen is het inzetten van verhoogde toiletpotten, al dan niet met een losse verhoger. Voor het opstaan en weer gaan zitten is dat inderdaad praktisch. Het bleek bijvoorbeeld in onderzoek dat naar mate de afstand tussen de vloer en de zitting van de stoel of toilet groter wordt, cliënten makkelijker, en soms zelfstandig, kunnen opstaan. Het gaat daarbij vaak slechts om enkele centimeters. Wanneer je de zitting van een stoel verhoogt van 43 naar 51 cm, verdubbelt het aantal cliënten dat zelf op kan staan.  

Maar soms is hoger echt niet beter
Vandaar dat de oplossing vaak wordt gezocht in de verhoogde potten, eventueel met een verhoogde bril. Uiteraard zit daar een maximum aan. Als de benen (licht) gaan bungelen is veilig opstaan niet goed mogelijk. Ook worden op een te hoge stoel of toiletpot de bovenbenen afgekneld, hetgeen niet comfortabel is. Ten tweede kan de cliënt problemen krijgen met ontlasten (en dan met name obstipatie). De zithouding is daarvoor bij een relatief hoge pot ongunstig. Hoe dieper je zit, hoe kleiner de hoek tussen het rectum en het anale kanaal en hoe gemakkelijker het ontlasten verloopt. Denk maar aan de Franse toiletten die min of meer op de grond hurken vereisen.

Daarom zijn er ook die speciale opstatoiletten: als de cliënt eenmaal zit zakken ze zodat de ontlasting makkelijk volgt. En als de cliënt weer op wil staan, helpt de elektrische bril met opstaan.

Hier vind je een rapport  daarover.