Home » PreGo! Tip – Leren werken met hulpmiddelen met hulp van een QR code: een voorbeeld van Dichterbij

PreGo! Tip – Leren werken met hulpmiddelen met hulp van een QR code: een voorbeeld van Dichterbij

Het aanleren van vaardigheden om goed gebruik te maken van (til)hulpmiddelen, is in de praktijk nog wel eens een uitdaging. Hoe krijg je iedereen getraind? Hoe zorg je er voor dat het blijft hangen? En hoe doe je dat efficiënt, ook omdat je weet dat niet iedereen alle hulpmiddelen dagelijks gaat gebruiken? Natuurlijk zijn er de ruim 250 GoedGebruik films en de daaraan gekoppelde gratis e-learnings. Daar zie je precies hoe je het moet doen, maar het meeste leer je natuurlijk pas als je het hulpmiddel echt in je handen hebt.

Miranda van Berlo en Ingrid Oude Luttikhuis, beide e-health experts bij Dichterbij, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in het zuidoosten van ons land, kregen een idee toen ze de netjes geplastificeerde, door de inspectie vereiste (!) instructiekaarten aan de tilliften zagen bungelen. ‘Die zien er niet zo uitdagend uit om eens goed te bekijken, toch is het moment dat je de tillift vastpakt wel precies het moment waarop je instructie kan gebruiken’. Bijvoorbeeld als je nieuw bent op een groep, invalkracht, leerling of als het simpelweg lang geleden is dat je het hulpmiddel hebt gebruikt. Maar dan moet die instructie wel leuk en toegankelijk zijn. In hun zoektocht naar het leuker en toegankelijker maken van de instructie stuitten Miranda en Ingrid op het fenomeen van de QR-code: een soort vierkante streepjescode die je met je telefoon kunt scannen en je linkt naar een website, document of …. filmpje.  

De beide e-health experts hebben nu in samenwerking met de afdeling ergotherapie zo’n 15 hulpmiddelen geselecteerd die veel bij cliënten worden ingezet. Het gaat dan bijvoorbeeld om hoog-laag bedden, douchestoelen, tilliften en douchebrancards. Op al die hulpmiddelen, op alle groepen, is nu een QR code geplakt die linkt naar een instructiefilm van dat specifieke hulpmiddel. Het gaat vooralsnog om een pilot met een beperkt aantal hulpmiddelen. Eind 2020 worden de eerste ervaringen verwacht.

Mooi om te weten is ook dat Gezond & Zeker de komende maanden alle GoedGebruik films en pdf’s toegankelijker gaat maken voor je en alvast gaat voorzien van een handige QR code. We houden je op de hoogte!