Home » PreGo! Tip – Leren over fysieke belasting voor ondersteunende diensten

PreGo! Tip – Leren over fysieke belasting voor ondersteunende diensten

Het idee is simpel: beantwoord twaalf vragen over fysieke belasting en ‘de computer’ geeft jou een individueel leeradvies. Precies over de onderwerpen waar jij wat over wil leren. Je krijgt met linkjes naar filmpjes, interessante artikelen, e-learnings, etc. Direct op je scherm en in je mail.

De Leerstand was er al langere tijd voor zorgverleners, maar er is er ook eentje speciaal voor de medewerkers van ondersteunende diensten. Dan gaat het over duwen, trekken, knielen, statische belasting, reiken, etc.

Wat kun je doen met De Leerstand? Allereerst is het handig om ‘m te laten invullen door je collega’s, zodat zij ook letterlijk in de leerstand komen. Je hoeft dat niet per se per discipline te doen (restaurant, TD, schoonmaak, balie, transport etc.), want de Leerstand geeft immers een individueel leeradvies, afhankelijk van wat de medewerker zelf als zwaar vervaart. 

Je kunt de Leerstand ook samen met een collega invullen. Of gebruiken bij een intervisiebijeenkomst, een functioneringsgesprek, bij re-integratie van een collega die klachten heeft aan het bewegingsapparaat, of als onderdeel van het inwerkprogramma. En steeds meer zien we dat de Leerstand wordt gekoppeld aan het Leer Management Systeem van de zorgorganisatie. Medewerkers kunnen op die manier persoonlijk worden uitgenodigd om de Leerstand in te vullen en te leren over hoe je fysieke overbelasting kunt voorkomen.

Maar uh …. om fysieke overbelasting is kunnen voorkomen is er toch meer nodig dan alleen online informatie? Zeker! Denk aan ruimte om te werken, de juiste hulpmiddelen en vaardigheden. Naast de Leerstand, die je verwijst naar hoe je vooral online kunt leren, blijven praktische vaardigheidstrainingen belangrijk. En vergeet niet een goed assessment te doen met de BeleidsSpiegel en de RisikoRadar.

Je vindt de Leerstand op www.leerstand.nl, daar staat er ook eentje voor zorgverleners. De beide Leerstanden zijn gratis en je kunt ze zonder inlogs gebruiken. Ze zijn ontwikkeld in opdracht van Gezond & Zeker en de werkgeversverengingen Transvorm en WGV Zorg en Welzijn.