Home » PreGo! Tip – Korte fitness breaks voor zorgverleners: goed plan of toch niet?

PreGo! Tip – Korte fitness breaks voor zorgverleners: goed plan of toch niet?

Een onderzoek van onze collega’s in Iran: best bijzonder. Ook het thema: Nursing Stretch Break (NSB). Korte pauzes waarbij je als zorgverlener stretching oefeningen doet om de kans op klachten aan het bewegingsapparaat en vermoeidheid door je werk te beperken.

Het blijft als eerste keuze natuurlijk cruciaal en veruit het meest effectief om je aan de Praktijkrichtlijnen te houden. Maar dan nog: zou zoiets echt helpen?

Ze ontwikkelden een app waarbij de verpleegkundigen gevraagd werden om elk uur een korte pauze in te lassen om even een paar stretch oefeningen te doen.

De onderzoekers geven aan dat het wel degelijk hielp om de vermoeidheid en pijn te beperken. Het kan natuurlijk ook zijn, zoals we vaak in ons land aanbevelen, dat het goed is om elk uur even een micropauze te houden. Of dat nou om te oefenen is om om even met de beentjes omhoog een rustmomentje te pakken. We weten ook niet in hoeverre ze zich in Iran ook aan hun versie van de Praktijkrichtlijnen houden, maar het is de moeite waard om de informatie in dit artikel te gebruiken. Stretchen is sowieso meestal heel prettig om te doen en goed voor een mens.

Het onderzoeksartikel kan je hier downloaden.

 

Bron: Hosseini E, Sharifian R, Bashiri A, Daneshmandi H. Effect of a Developed Nursing Stretch Break Application on Work-Related Musculoskeletal Complications and Fatigue among Nurses: An Interventional Study. Pain Res Manag. 2022 Dec 13;2022:7870177. doi: 10.1155/2022/7870177. PMID: 36561913; PMCID: PMC9767720.