Home » PreGo! Tip – Knielen en hurken te zwaar?

PreGo! Tip – Knielen en hurken te zwaar?

Bij werkzaamheden die laag bij de grond moeten worden gedaan, zie je mensen vaak hurken of op hun knieën zitten. Even knielen of hurken is geen probleem. Pas als je het langer doet kunnen er vooral knieklachten ontstaan.

De oplossing is vaak het verlengen van je armen. Gebruik bijvoorbeeld een plumeau, of schoonmaakmateriaal met instelbare stelen. Je kunt ook precies andersom denken. Als je bijvoorbeeld een reparatie aan een rolstoel of bed moet doen, kun je de rolstoel of het bed omhoog brengen. Daar bestaan speciale hefplateaus voor. Soms kan het handig zijn je werk naar je toe te trekken met een haak. En denk ook aan het voorkomen van dit soort laag-bij-de-grond werk. Bij schoonmaken kun je denken aan hangende toiletpotten, ´ronde´ tegels in de hoeken of een sanitaire plint. Zorg ervoor dat je makkelijk onder de kasten kunt komen, zodat het vuil zich niet ‘in de luwte’ verzamelt. Plaats in een magazijn het onderste schap op 40 centimeter zodat je er makkelijk bij kunt.  

Gebruik als je toch moet knielen kniesteunen van zacht materiaal. Daarmee bescherm je je knieën. Ze zijn in elke tuinwinkel te koop. Als je veel moet knielen en je werkt in een uniform kun je overwegen een uniform te kiezen waar de kniesteunen al ingenaaid zijn. Ze raken dan nooit meer kwijt.
Je kunt hurken en knielen ook voorkomen door met je armen te leunen op je gebogen knieën. Dat scheelt in de belasting op de je rug. Een soort brug waar je een extra pijler onder zet.