Home » PreGo! Tip – Kijkje over de grenzen?

PreGo! Tip – Kijkje over de grenzen?

In ons land hebben we Gezond & Zeker, maar bestaat dat in het buitenland ook? Niet precies hetzelfde, maar er zijn wel vergelijkbare initiatieven in een aantal landen. Zo bestaat er in de UK de National Back Exchange die meer gericht is op de aanstuurders van ErgoCoaches. Ook zij hebben een jaarlijkse bijeenkomst met een markt erbij. Allemaal wel wat groter dan bij ons, maar het is dan ook een groter land.

Onze andere buren, de Belgen hebben de VerV: de beroepsvereniging voor ergonomie: www.verv.be. Een actieve groep die soms ook gebruik maakt van de materialen vanuit Nederland zoals de e-learningsmodules van Gezond & Zeker. De taal is voor de Vlamingen natuurlijk geen drempel zoals dat wel zo is voor de Engelstaligen. Zo hebben de Vlamingen onlangs een webinar gehouden over de nieuwe ZelfredzaamheidsRadar. Deze kun je hier bekijken. Omgekeerd kan jij zo’n webinar ook bekijken. 

Een zeer grote bron van kennis en ervaring op het gebied van ergonomie is de Association of Safe Patient Handling Professionals (ASPHP). Dat is in de VS gevestigde non-profit organisatie die zich tot doel stelt om alles rond ergonomie in de zorg een impuls te geven en kennis en ervaring uit te wisselen. Je vindt deze hier: https://asphp.org/about-us/  Zij organiseren veel webinars over actuele onderwerpen. Hun insteek is vaak wat klinischer. Het is zeer de moeite waard om webinars bij te wonen, zeker als je in een ziekenhuis werkt. Ze zijn soms gratis en soms kosten ze een relatief klein bedrag. Als je lid wordt zijn de kosten lager.

En natuurlijk ken je het enige internationale tijdschrift op het gebied van onderzoek naar ergonomie in de zorg. Het International Journal of Safe Patient Handling and Mobility: een hele mondvol. https://sphmjournal.com/ Je kunt het alleen online lezen en niet op papier. Maar je kunt wel via de vertaalknop bij elk artikel het ook in het Nederlands lezen. Soms zijn er materialen gratis: zoals een gids over early mobilisation. en soms kost het wat per artikel en je kunt ook lid worden natuurlijk.