Je hebt te maken met collega’s, maar ook met mensen die je aansturen. Een manager, leidinggevende vul maar in. Je eigen functioneren en dat van je collega’s is van haar mede afhankelijk, en het is ook nodig dat je voor positieve terugkoppeling zorgt, laat merken wat ze goed doet en waarin ze je helpt.
Bedenk daarbij dat deze persoon niet alleen met weerstanden te maken heeft van jou en je collega’s, maar ook van druk van bovenaf. Je leidinggevende krijgt doorgaans weinig lof en je hebt ook zelf baat bij een bovengeschikte die zich zeker voelt en zo het beste uit zichzelf kan halen. Hoe geef je haar die welverdiende pluim zonder dat je haar en jezelf in verlegenheid brengt? Of nog erger als hielenlikker wordt ervaren?
Ondergeschikten durven hun baas meestal minder te prijzen. Deze kan immers denken dat ze alleen maar in een goed blaadje willen komen. Sommige teamleden complimenteren hun baas daarom bedekt, bijvoorbeeld door ongevraagd eens extra over te werken of goedgemutst meteen met diens vraag aan de gang te gaan. Helaas herkent de leidinggevende dit vaak niet als compliment, en gaat eraan voorbij. Je kunt haar eens complimenteren in informele sfeer (bijvoorbeeld bij een feest of de nieuwjaarsborrel), of naar aanleiding van een actie concreet reageren. “Bedankt nog voor uw tip van vorige week voor de voorraadplanning, nu krijg ik de totalen wél kloppend.” Ook bij gelegenheden (bijvoorbeeld een jubileum of verjaardag) kan eens worden uitgepakt met een goede viering, met in een lied of toespraak de pluimen verwerkt. En het hoeft niet altijd persoonlijk. Een anoniem bedankkaartje, bosje bloemen op tafel zonder afzender, of andere leuke attentie kan altijd. Smeer het wiel vóór het gaat piepen!