Home » PreGo! Tip – Instructieboekjes: ja of nee? Wat leveren ze eigenlijk op?

PreGo! Tip – Instructieboekjes: ja of nee? Wat leveren ze eigenlijk op?

Leren over fysieke belasting doe je het beste in de praktijk. Je leert van een collega, ErgoCoach of een trainer. Vooral dat laatste is door Corona ingewikkeld geworden. Landelijk zie je dat bijna alle trainingen zijn gecanceld. Gelukkig zijn er de GoedGebruik films en de e-learnings die Gezond & Zeker gratis voor je heeft klaargezet.

Maar vergeet het GebruiksBoekje niet. Daarin vind je een groot aantal technieken en tips over hoe je gezond en ergonomisch kunt werken. Ze passen bij de filmpjes en de e-learnings. 

Enerzijds lijkt het zinloos iedereen zo’n instructieboekje te geven, helemaal nu je het in deze Corona tijd niet kunt koppelen aan een praktische training. Toch zou je kunnen nadenken over de kosten en de baten. Stel je voor: je koopt 100 GebruikBoekjes en deelt ze uit aan 100 collega’s. Dat kost rond de € 650,- (incl. verzenden en BTW). Dat zijn de kosten van het drukken en het verzenden. De rest is al voor je gefinancierd door Gezond & Zeker. Natuurlijk zal lang niet iedereen het enthousiast ontvangen, elke avond voor het slapen gaan even in het boekje lezen of het op het nachtkastje leggen . Toch zal een klein groepje interesse hebben, bijvoorbeeld je collega’s met pijn. Of die thuis zitten. En aangezien een dag verzuim ruim € 400,- kost, zou je dat er toch (makkelijk?) uit moeten halen? En dan hebben we het nog niet gehad over bijkomende voordelen, zoals minder roosterproblemen, minder uitzendkrachten, ect.

We beloven niks, maar zo’n relatief kleine investering zou ook in Corona tijd best kosteneffectief kunnen zijn.