Een hoge zitting maakt opstaan veelal makkelijker voor cliënten en dus minder zwaar voor jou. Je cliënt is dan immers al een eindje onderweg naar omhoog! Maar maak het niet te bont: te hoog is gevaarlijk en kan weer risico’s op vallen opleveren.
En vergeet niet dat een te hoge zithouding ook kan betekenen dat iemand niet meer goed uitplast of ontlasting kan hebben. De hoek van het bekken is dan ongunstig en dat maakt de toiletgang een stuk moeilijker. De meest gunstige hoek is 90 graden of kleiner, zoals bijvoorbeeld bij de ouderwetse Franse toiletten waar je echt diep gehurkt op ‘zit’.
Daarom zijn er speciale opsta-toiletten gemaakt die de cliënt helpen met opstaan en gaan zitten, maar daarna juist weer zakken naar een lage en voor ontlasting veel gunstiger zithouding. Ze stellen sommige cliënten weer in staat om zelfstandig naar het toilet te gaan en dat kan, behalve het voorkomen van incontinentie, ook een enorme verbetering van de kwaliteit van leven betekenen en fysieke belasting voor jou.
Als de cliënt niet in staat is om zich na het toiletbezoek zelfstandig schoon te maken, dan kan er ook een spoel-droog functie in zo’n toilet gemonteerd worden. Dan wordt het onderlichaam van de cliënt goed gereinigd zonder dat de cliënt ingewikkelde en wellicht zelfs gevaarlijke bewegingen hoeft uit te voeren of hulp nodig heeft