Home » PreGo! Tip – In kromme houdingen werken voorkomen

PreGo! Tip – In kromme houdingen werken voorkomen

Langdurig werken met een voorovergebogen en/of gedraaide romp noemen we ook wel statische belasting. Je spieren moeten dan lang aangespannen blijven, ze verkrampen en er ontstaat een zeurende pijn. Statische belasting komt voor bij allerlei werkzaamheden: van koken tot laboratoriumwerkzaamheden, wassen van cliënten en het repareren van rolstoelen.

De Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting voor statische belasting is: niet langer dan één minuut werken met gedraaide en/of meer dan 30 graden voor- of zijwaarts gebogen romp.

Wat kan je er aan doen?  

Verander regelmatig van houding
Als je langdurig in dezelfde houding werkt, verkramp je. Door je regelmatig even te ontspannen, heb je minder kans op klachten. Zo’n pauze hoeft niet lang te duren, even opstaan is vaak al genoeg. Zo’n kleine pauze noemen we daarom ook wel een micropauze.

Goed zicht
Als je iets niet goed kunt zien, ga je er met je neus opzitten. Dat kan betekenen dat je in een slechte houding zit of staat. Zorg daarom voor een goede belichting. Hoe kleiner het detail dat je moet waarnemen, hoe meer licht je nodig hebt.

Pas je werkhoogte aan
Als je werk te hoog staat, kun je het naar beneden brengen. Soms is het handiger om er bij te gaan zitten. Houd er rekening mee dat je je rug ook recht moet houden als je zit.  

Wil je een overzicht van de Praktijkrichtlijnen? Download dan hier onze gratis posters over dit onderwerp. 

Een filmpje over statische belasting vind je hier.