Home » PreGo! Tip – In en uit de auto komen

PreGo! Tip – In en uit de auto komen

Of het nu voor je cliënt is of voor jezelf: in en uit de auto komen kan best lastig zijn. Voor cliënten vormt het maken van de draai de auto in of uit en het vervolgens weer opstaan vanuit de autostoel een probleem. Voor veel zorgverleners die in de thuiszorg werken wordt het vele in- en uitstappen van de auto bij elk huisbezoek als belastend ervaren. Bovendien zijn de thuiszorg-auto’s die zorgverleners ter beschikking hebben meestal niet zo groot. Er zijn oplossingen mogelijk: vaak met behulp van glijmateriaal.

De draai maken

Vaak worden plastic tassen of zakken voor dat doel gebruikt. Veilig is dat bepaald niet en vermijd dat dus zoveel mogelijk. Gebruik liever de speciaal voor dat doel ontworpen draaischijven. Daarmee is de kans op valpartijen of onbeheersbare bewegingen veel kleiner. Een speciaal ontworpen draaischijf kan je ook laten liggen en dat scheelt natuurlijk enorm. Op onderstaand filmpje zie je zoiets in gebruik.

Hulp bij opstaan

Op dat filmpje zie je nog een handige tip. Behalve het de auto in- of uit draaien is ook de opsta beweging soms heel lastig. Boven is het geven van begeleiding aan een cliënt die moeite heeft met opstaan niet aan te bevelen. Je staat zelf dan immers in een zeer belastende houding, als je er al bij kunt. Soms kan dan een hulpmiddel dat je aan de auto zelf kunt vastklikken uitkomst bieden. Op het filmpje zie je ook dat in gebruik.

Eén richting glijden

Tenslotte komt het ook voor dat iemand de neiging heeft om onderuit te zakken in de autostoel en ook dat wil je niet. Het goed instellen van de autostoel zelf is natuurlijk de beste optie om dat te voorkomen. Maar soms kan ook een one-way-slide een uitkomst zijn, zeker als iemand zich goed kan afzetten met de voeten. Zo’n hulpmiddel glijdt de ene kant op en remt de beweging de andere kant op.

Meer uitleg hierover