Home ┬╗ PreGo! Tip – Hulpmiddelen niet genoeg om gezond te werken: beleid, beleid en nog eens beleid

PreGo! Tip – Hulpmiddelen niet genoeg om gezond te werken: beleid, beleid en nog eens beleid

Dat weten we hier in ons kletsnatte kikkerlandje ook wel natuurlijk. Maar toch goed om nog even met de neus op de feiten gedrukt te worden door recent onderzoek uit de VS.

Wiggermann en zijn collega’s brachten de stand van zaken in de VS in beeld rond fysieke belasting. Ook daar zijn ze, net als wij, al een tijdlang bezig om hun Praktijkrichtlijnen in te voeren. Dat valt niet mee. Nog steeds geeft meer dan de helft van de zorgverleners aan dat er geen hulpmiddelen zoals tilliften en glijzeilen bij de hand zijn en een schrikbarende meerderheid denkt nog steeds dat het handmatig tillen van pati├źnten van meer dan 91 kg acceptabel is. Gelukkig zijn wij dan wel wat verder, maar nog zeker niet ver genoeg natuurlijk.

Wat als hoofdconclusie uit het onderzoek komt is niet alleen dat hulpmiddelen zinvol zijn, maar vooral dat het beleid er omheen zo belangrijk is. Jaarlijkse training, optimale beschikbaarheid van hulpmiddelen, onderlinge steun en steun van leidinggevenden zijn onmisbaar om gezond te werken en de hulpmiddelen ook echt in te zetten.

Eigenlijk net als wij ervaren. Het benadrukt het enorme belang van beleid rondom fysieke belasting. Alle randvoorwaarden moeten goed zijn. Wil je nagaan of jullie beleid goed genoeg is en waar de verbeterpunten zitten? Gebruik dan vooral onze BeleidsSpiegel die je online kunt gebruiken. Je houdt jezelf zo een spiegel voor en ziet waar je nog stappen kunt zetten!

 

Bron: Wiggermann N, Francis R, Solomon A. Individual and organizational factors associated with injury history and patient handling behaviors: Results from a nationwide survey of healthcare workers. Appl Ergon. 2024 Feb 27;118:104251. doi: 10.1016/j.apergo.2024.104251. Epub ahead of print. PMID: 38417228.