Home » Prego! Tip – Hogerop in bed glijden: laat het bed het werk doen

Prego! Tip – Hogerop in bed glijden: laat het bed het werk doen

 

Glijzeilen ken je en elektrisch verstelbare bedden komen gelukkig ook vrijwel overal voor. Door ze te combineren kan je de zorg lichter maken. Je gebruikt dan de motor van het elektrisch verstelbare hoog-laag bed om de handeling uit te voeren. Biijvoorbeeld om een onderuit gezakte cliënt weer hoger in bed te verplaatsen. Dat gaat heel geleidelijk en vloeiend en het is daardoor vaak ook prettiger voor de cliënt.

Bed

Een in drie of vier delen elektrisch verstelbaar bed kan je helpen om te zorgen dat een cliënt weer hogerop in bed komt. De kniesteun/het heupdeel moet daarvoor wel onafhankelijk bediend kunnen worden van het hoofdeinde.

Glijzeil

Hogerop in bed glijden - Gezond en Zeker - BlijfinzetbaarEr is een liefst dubbelzijdig glijzeil nodig waarop de cliënt met zijn romp ligt. De openingen van het glijzeil zitten bij voorkeur aan de zijkant. Zet het hoofdeinde laag, haal overtollige kussens weg, leg een kussen tegen de hoofdbord van het bed en zet het bedhek aan de andere zijde omhoog.
Bij een breed glijzeil legt de cliënt zijn handen naast zich op het zeil, bij een smal zeil op zijn romp. Als dat mogelijk is, bedient de cliënt het bed zelf, maar ook jij kunt dat doen. Jij helpt in elk geval ook met je stem en houding. Houd goed oogcontact en houd goed in de gaten of de beweging goed verloopt.
Door het knie-heupdeel van het bed te bewegen, ‘duwt’ het bed de cliënt omhoog in bed. Met het glijzeil voorkom je dat er frictie tussen de huid en de onderlaag ontstaat. Dat zou de kans op doorliggen kunnen vergroten. Als de cliënt ver genoeg omhoog is geschoven, help je hem met een goede houding in bed. Dat voorkomt dat hij weer onderuit glijdt.

Let op

Niet voor alle cliënten is dit een veilige handeling. Zeker voor mensen met problemen met hart en bloedvaten en mensen met een fors overgewicht kunnen hier niet goed tegen en last van krijgen. Beslis daarom alleen in overleg met de arts of je deze handeling zo mag uitvoeren en leg de afspraken altijd vast in het zorgdossier. Klik hier voor meer tips over protocollen.

Hogerop in bed glijden - uitleg - Gezond en Zeker - Blijfinzetbaar - nieuwsbrief

 

En natuurlijk kan je van alles leren over glijzeilen in onze e-learningmodule over glijzeilen

Doe de module