Home » PreGo! Tip – Hoe meet je of iets te zwaar is?

PreGo! Tip – Hoe meet je of iets te zwaar is?

Te zwaar trekken, duwen en manoeuvreren is een belangrijke oorzaak van klachten aan het bewegingsapparaat bij mensen die in de zorg werken. Daarom is er daarvoor een Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting afgesproken: ‘Niet trekken van meer dan 25 kg met 2 handen, maximaal 15 kg per hand. En als de kracht uit de vingers komt maximaal 5 kg’. Maar hoe meet je dat?

Dat is niet zo moeilijk. Je kunt daarvoor een kofferweger gebruiken. Ook wel een ‘unster’ genoemd. Ze zijn te koop bij elke goede doe-het-zelf zaak. Het zijn apparaatjes met een haak waaraan je een gewicht kunt hangen. Het apparaatje meet dan hoe zwaar het gewicht is. Als je de haak voorzichtig (!) aan een kar of iets dergelijks haakt, heb je een indruk van hoeveel kilo kracht er nodig is om de kar, bed, tillift of wat dan ook  in beweging te zetten. Trek wel heel rustig, dus NIET, met een ruk!

Als je specifiek wilt weten hoeveel kilo kracht je moet duwen, gebruik dan een gewone personenweegschaal en druk daar tegenaan. Als je meer dan 25 kilo moet duwen om het te duwen object in beweging te zetten, dan zit je in de rode zone en is directe actie nodig.

Er  zijn echter ook apparaten op de markt die heel precies de druk-, trek- of duwkracht kunnen bepalen. Je zet het apparaatje tegen de kar, drukt er tegenaan en op het moment dat de kar in beweging komt lees je de kracht af die daarvoor nodig is geweest.  Op dezelfde manier kun je vrij precies de drukkracht bepalen. Bijvoorbeeld bij het werken met een seal apparaat of bij het boenen. Google maar eens op ‘drukkracht meten’ voor professionele apparatuur.

Meer weten? Bekijk dit filmpje of doe de Free Learning ‘Manoeuvreren’ van Gezond & Zeker.