Home » PreGo! Tip – Hoe draai jij zelf in bed?

PreGo! Tip – Hoe draai jij zelf in bed?

Om een cliënt te begeleiden bij het zelfstandig kantelen, zodat hij het later ook weer zelf kan, is het van groot belang dat je zelf goed weet hoe dat gaat. Probeer het zelf ook een paar keer in bed en ga na waar je begint, welke spieren je gebruikt en, niet te vergeten, hoe je weer lekker komt te liggen.

 

Meestal begint de kanteling bij de benen of bij het hoofd: de rest van het lichaam volgt die start. Vaak is dat een persoonlijke voorkeur. Probeer maar eens.

Het is zwaar om beide delen tegelijk te doen. Je zou dan als een soort plank om moeten kiepen en dat werkt niet prettig. Vraag een cliënt dus ook om bijvoorbeeld met het hoofd te beginnen. Het kan helpen als je hem bijvoorbeeld vraagt om in die richting te kijken. Het hoofd gaat dan alvast in die richting en de rest volgt makkelijker.

Draaien gaat ook makkelijker als je de cliënt zich ‘klein’ laat maken. De cliënt legt de benen dan alvast gekruist in de juiste richting (‘voorsorteren’). Dat been is als het ware al een eindje op weg: probeer dat vooral zelf ook eens uit.