Home » Prego! Tip – Hoe begeleid je een val?

PreGo! Tip – Hoe begeleid je een val?

De val van een cliënt is een nare gebeurtenis, zowel voor de cliënt zelf als voor jou. Voorkomen is het credo, maar soms gaat het helaas toch mis. Wat kun je dan doen?

Probeer bij een dreigende val van de cliënt zo stabiel mogelijk te blijven staan

Gezond en Zeker - Blijf inzetbaar - Hoe begeleid je een valOm vallen te voorkomen is het van belang te weten wat de cliënt kan: hoe lang hij kan lopen, hoe valgevaarlijk hij is et cetera. In veel instellingen is hierover informatie te vinden in het zorgplan of Tilprotocol. Als je ook maar enigszins twijfelt, vraag dan advies aan een deskundige, bijvoorbeeld de ergo- of fysiotherapeut.

Als de cliënt toch valt

Wat kun je doen als een cliënt ondanks alle preventieve maatregelen toch dreigt te vallen? Tegenhouden is doorgaans onbegonnen werk; de cliënt valt tóch en jij loopt dan een fors risico je rug of schouders over te belasten. Wat je wél kunt doen, is proberen de val te begeleiden, waardoor er een zo zacht mogelijke landing ontstaat.

  1. Probeer bij een dreigende val zo stabiel mogelijk te blijven staan.
  2. Plaats je voeten enigszins uit elkaar (in combinatiestand) om je steunvlak te vergroten.
  3. Buig je benen met de (val)beweging mee omlaag.
  4. Houd de cliënt dicht bij je en probeer hem langs je lichaam van je af te laten glijden. Let goed op de positie van het hoofd van de cliënt!

Realiseer je dat het erg moeilijk is om dit in zo’n acute situatie goed uit te voeren. Oefen deze techniek van het ‘begeleid vallen’ daarom met je collega’s.

 

En hier een pdf met een meer uitgebreide stap-voor-stap uitleg.

Download de uitleg