Home » PreGo! Tip – Het agressieparadijs

PreGo! Tip – Het Agressieparadijs

Vorige week was Gezond & Zeker aanwezig op de regiodag van ZorgpleinNoord. Het thema was agressie en psychosociale arbeidsbelasting (PSA) in de zorg. 

Een van de inspirerende sprekers was Caroline Koetsenruijter. Zij heeft als onderzoeker, auteur, spreker en trainer zeer veel ervaring met het thema agressie in de zorg. En dat was te merken. Haar pleidooi om agressie tegen zorgverleners en andere werkenden te stoppen is krachtig en goed onderbouwd. Ze benadrukte dat we te weinig doen om agressie in te dammen en te makkelijk het idee toelaten dat ‘het bij het werk hoort’. Zorgprofessionals laten te vaak agressie zwijgend en lijdzaam over zich heen komen. Dat moet stoppen.

Tijd voor oplossingen

Daar laat ze het niet bij. Inmiddels heeft ze bijvoorbeeld belangrijke boeken gepubliceerd waarin niet alleen de aard en omvang van het agressieprobleem onderbouwd wordt neergezet. Ze zet ook de stap naar oplossingen: haalbare en concrete oplossingen. En daar hebben we echt wat aan. Ook omdat niet alleen zorgverleners zelf aan de slag moeten, maar ook andere betrokken partijen. 

Haar eerdere boek: ‘Jij moet je bek houden! Omgaan met boze burgers, ouders, klanten en patiënten’ werd al een bestseller. En ook haar boek ‘Het agressieparadijs, wat we moeten doen om de verhuftering in Nederland te stoppen’ is aan de derde druk bezig. Zeer de moeite waard: een pleidooi om het tij te keren en aan de slag te gaan met concrete stappen.

 

Mythes worden weerlegd

Als echte mythbuster ontkracht ze in dit boek 3 mythes op een gedegen onderbouwde manier: 

  1. Agressie zou voortkomen uit frustratie. 

 Maar de 2,25 miljoen intimidatiegevallen laten juist doelbewust gedrag zien.

  1. We doen net alsof het overal even erg is. 

Maar Nederland is op het gebied van agressie naar professionals koploper in Europa.

  1. We kijken snel naar jonge mannen met een migratieachtergrond.

Maar ‘witte kakkers lusten er bijvoorbeeld ook wel pap van. 

Doe je voordeel met dit boek. Er zit zelfs een leeslintje in: zodat je stukje bij beetje alles kunt gebruiken in je dagelijkse werk.