Herstellen van je werk voor je aan een volgende dienst begint is van groot belang. Doe je dat niet, dan begin je als het ware met een 1-0 achterstand aan de volgende dienst. En elke keer dat dat gebeurt, wordt die achterstand groter. Je loopt dan het risico uiteindelijk vast te lopen en bijvoorbeeld een burn-out te ontwikkelen.
Onlangs werd een mooi overzicht gemaakt door TNO van onderzoek naar burnout. Daar zie je heel duidelijk hoe ingewikkeld alle puzzelstukjes in elkaar grijpen. De oorzaken van een burn-out zijn in drie groepen onderverdeeld en hangen samen met het werk, de persoon en de maatschappij. In deze infographic wordt dat uitgelegd.
Onderzoeken laten bovendien zien dat de Covid-19 pandemie de kans op burn-out groter heeft gemaakt. Dat wordt veroorzaakt door de grotere arbeidsbelasting, werkdruk en de de impact op het gewone leven. Dat geldt dan vooral voor vrouwen met kinderen en diegenen werkzaam in de zorg.
Maar ja: wat dan? Hoe kan je zorgen dat je wèl voldoende herstelt voor je aan de volgende werkdag begint? Kenneth Nowack heeft hier veel over geschreven en komt tot 5 soorten herstel die je heel praktisch kunt inzetten. Kijk naar de mogelijkheden die jij nog niet benut hebt en zet ze in.
1. Herstel tijdens je werk
Denk aan het ook echt benutten van je pauzes en het inpassen van kleine micropauzes, minstens 3 tot 5 per werkdag. Even loskomen van het werk, even naar buiten, even een wandelingetje maken telt.
2. Herstel na je werk.
Sluit heel bewust de deur achter je en sta letterlijk even stil bij wat je goed hebt gedaan en vertrek dan naar huis. Laat je werk bij je werk en probeer het niet mee naar huis te nemen.
3. Herstel tijdens de werkweek.
Een weekend is erg belangrijk, maar in de zorg niet altijd mogelijk. Maak dan je eigen weekend, ook al is dat midden in de week of plan een extra dag die je ook als weekend gebruikt. Op die dag doe je iets dat jij leuk vindt en waar je energie van krijgt.
4. Herstellen tijdens het weekend.
Nowack benadrukt het belang van vrienden en familie. De tijd die je daarin investeert maakt je minder kwetsbaar. En doe de dingen die je leuk of uitdagend vindt. Dat helpt je om los te komen van je werk en te herstellen. Bewegen past daar goed bij. Het lijkt wellicht alsof je door te sporten juist minder snel herstelt, maar het omgekeerde is waar. Tenzij je natuurlijk besluit ongetraind een halve marathon te lopen. Sporten helpt je te herstellen, maakt je minder kwetsbaar en geeft je weer energie of een andere kijk op dingen.
5. Herstel tijdens je vakantie.
Het belang van vakantie wordt onderschat: een keer per jaar echt op vakantie gaan is belangrijk en helpt je te herstellen. Het verkleint de kans op een burn-out. Realiseer je wel dat dat effect tijdelijk is en dus moet je de andere herstel opties ook blijven gebruiken gedurende de rest van het jaar.