Home » PreGo! tip – Handen cliënt zacht schoonmaken met schuim

PreGo! tip: Handen cliënt zacht schoonmaken met schuim

Soms zal het moeilijk zijn om vuil tussen de vingers weg te halen als de handen van je cliënt verkrampt zijn of als de cliënt met faeces is gaan ‘smeren’. Forceren werkt vaak averechts: de pijn die dat kan oproepen, doet de hand nog meer verkrampen. Forceren kan ook de huid beschadigen en kwetsbaar maken.

Probeer de hand eerst te ontspannen bijvoorbeeld met warm water. Het helpt ook om elkaar dan een soort hand te geven en dan voorzichtig, rustig draaiende bewegingen te maken. De cliënt kan ook zichzelf ‘een hand’ geven, als bij een halfzijdige verlamming één hand verkrampt is. handen wassen schuim

Een prima oplossing is ook om speciaal reinigingsschuim in een washandje te spuiten. Dat washandje doe je om de hand van de cliënt waardoor het goed kan weken. Daardoor wordt de viezigheid zacht en makkelijk te verwijderen.

Met die speciale was- en foamsprays kan je ook het verwijderen van aangekoekte, harde ontlasting makkelijker maken. Het schuim maakt de ontlasting weer zacht. De huid wordt daardoor veel minder belast en wordt pH-neutraal en goed verzorgd. Ook voorkom je hiermee dat vastzittende ontlasting uit schaamhaar verwijderd moet worden, wat enorm pijnlijk en erg vervelend kan zijn.

Op dit filmpje zie je hoe dit werkt: zie: https://youtu.be/NQzEODngU10