Home » PreGo! Tip – Glijzeilen verwijderen: geen rukjes en nooit sjorren

PreGo! Tip – Glijzeilen verwijderen: geen rukjes en nooit sjorren

Natuurlijk gebruik je altijd dubbele glijzeilen die niet versleten zijn en goed glijden. Toch blijft het weghalen van een glijzeil zonder de cliënt te kantelen een kwestie van oefenen. Wel zijn er drie vuistregels.

  1. Maak het jezelf makkelijk

Begin dus daar waar de druk het laagst is. Die druk kan je variëren door b.v. de cliënt zijn benen al dan niet op te laten trekken. Met gestrekte benen ontstaat er een holletje laag in de rug, waar je het glijzeil handig weg kunt halen. Met opgetrokken benen is het holletje weg. Voel maar bij jezelf. 

  1. Geen rukjes

Ook de cliënt een minibeetje laten kantelen of alleen maar wiebelen kan handig zijn. Trek rustig en geleidelijk aan de onderste laag van het zeil of pak een stukje binnendoor van de dubbele laag: doe dat schuin onderdoor, bijv. diagonaal van rechtsboven naar linksonder en plat over het matras. Je ‘peutert’ het als het ware los. Ga nooit met rukjes te werk: dat is zeer belastend voor jezelf omdat er elke keer veel te hoge piekkrachten ontstaan.

  1. Nooit sjorren

Als je vastloopt, ga dan niet sjorren, maar pak een ander stukje dat wel makkelijk gaat. Onderdruk dus bij jezelf de neiging om kracht te zetten: er is altijd een plekje waar het wel makkelijk gaat.

Naarmate je meer ervaring krijgt, gaat het makkelijker. Als je desondanks teveel moet rukken, verwijder het glijzeil dan toch met een kanteling. Bedenk ook dat je glijzeilen soms kunt laten liggen onder de cliënt. Dat scheelt een handeling en sommige cliënten kunnen dan zichzelf makkelijker draaien in bed. Beslis dat nooit zelf en spreek dat altijd af met je team in overleg met een arts, want laten liggen kan andere problemen veroorzaken zoals huidproblemen of uit bed vallen.

Kijk hier maar op het GoedGebruik filmpje en download de gratis pdf.