Home » PreGo! Tip – Glijzeilen en zware cliënten

PreGo! Tip – Glijzeilen en zware cliënten

Uiteraard zijn glijzeilen ook goed in te zetten bij cliënten met fors overgewicht. Houd er wel rekening mee dat je voor je eigen veiligheid en die van de cliënt extra maatregelen moet nemen. Voor jezelf kan het, ondanks het glijzeil, te zwaar worden. Dit geldt vooral voor je nekschouder gordel, je armen en je polsen. Als je sjort, kan het voor de cliënt weefselschade opleveren, ook onder de huid. Maar met de juiste vaardigheid en met het juiste materiaal is veel mogelijk.

Ernstig overgewicht of morbide obesitas – we spreken dan over een BMI van meer dan 40 – is een chronische aandoening die vraagt om professionele zorg. Daarbij zijn erkenning, aandacht en respect van belang. En die kennis moet je als zorgverlener en als ErgoCoach standaard in huis hebben. Nog steeds worden veel zorgverleners en organisaties overvallen door de complexiteit van de zorg voor obese cliënten. Pas op het moment dat er iemand in zorg komt met extreem overgewicht, begint men maatregelen te nemen. En dat is natuurlijk te laat.

Zoals je op dit filmpje hieronder over het gebruik van een glijzeil ziet, is het vaak maatwerk en is het extra belangrijk bij de cliënt na te vragen wat in zijn of haar geval belangrijk is bij de transfers.

Onder been door

Bedenk ook dat glijmateriaal kan helpen om bijvoorbeeld een tilband onder het lichaam aan te leggen van de cliënt. Zeker bij zware clienten kan dat op zich al een zware handeling zijn. Zelfs bij één been. Bij een persoon met een gewoon gewicht is dat al snel een gewicht van rond de 8 kg, maar bij iemand met ernstig overgewicht kan dat oplopen tot 25 kg of meer.

Achter rug langs

Dezelfde handigheid kan je gebruiken om de tilband in lig of in zit ook achter de rug van de cliënt aan tebrengen. Daar zijn zelfs speciale glijhandschoenen of tunneltjes voor ontworpen. Het scheelt veel kracht voor jou en voor de kwestbare huid van de cliënt is het ook prettiger.

Wil je meer weten over hoe je mensen met overgewicht optimaaal kunt verzorgen kijk dan eens op deze website. Hier staan ook korte interviews met mensen met overgewicht waar zij zelf vertellen wat voor hen belangrijk is en hoe jij daarop in kunt spelen.

Ook hebben we interessante artikelen voor je geselecteerd:

En natuurlijk doe je de speciale e-learningsmodule over dit onderwerp.