Home » PreGo! Tip – Glijzeilen combineren met een (steek)laken?

PreGo! Tip – Glijzeilen combineren met een (steek)laken?

Soms lijken je armen te kort of het glijzeil te klein. Soms zijn bij glijzeilen een soort armverlengers mogelijk. Maar denk ook aan een ouderwets steeklaken of een gewoon laken bovenop het glijzeil. Ook zijn er speciale lakens die zacht en vochtabsorberend aan een kant zijn en aan de andere kant glijden. Ze kunnen gecombineerd worden en als dat handig is na afloop weer ingestopt worden. Wat is nou wel en niet verstandig en waar moet je rekening mee houden bij je keuze?

Dat is niet zo eenvoudig en hangt samen met wat jij mag tillen of trekken, je werktechniek, de kwaliteit van je hulpmiddel en de mobiliteit en het gewicht van je cliënt. Voor de fysieke belasting van jou als zorgverlener kan het gebruik van een steeklaken bovenop een dubbelzijdig glijzeil verstandig zijn. Daarbij zijn dubbelzijdige glijzeilen wel sterk aan te bevelen. Je maakt dan optimaal en in feite dubbel gebruik van de glijkwaliteit.

 Kijk je vanuit cliëntperspectief, dan ligt de zaak anders. De cliënt ligt op het laken en door aan het laken te trekken, zal ook de cliënt meekomen. Maar dat gebeurt niet direct. Als je aan het laken trekt, zal eerst de speling in de huid van de cliënt opgenomen worden. Pas als die spanning maximaal is, gaat de volgende laag mee. En zo steeds een laagje meer tot de hele cliënt meekomt. Je trekt dus, heel lomp gezegd, de cliënt als het ware aan zijn huid van zijn plek af. Bij jonge, gezonde mensen is dat niet zo’n probleem. Bij kwetsbare ouderen, met een veel dunnere en kwetsbaarder huid, minder onderhuids vet, een slechte doorbloeding en vochthuishouding en minder spierweefsel is dit een onderschat risico!

Doe je voordeel met deze kennis en voorkom schade bij jezelf en bij je cliënt. Een voorbeeld is de manier waarop je de kracht opbouwt: heel rustig werken voorkomt piekkrachten. Dat is niet alleen beter voor jezelf, maar ook de kans op scheurtjes in het lichaamsweefsel van de cliënt wordt kleiner. Daarmee ben je er zeker nog niet. Er is meer over te zeggen en leren.

Kijk hier voor een artikel hierover. Ook kan je in deze e-learningmodule meer leren op dit gebied.