Een deel van het vervoer is bijvoorbeeld geen spoedvervoer en daar kan je wèl een goede bescherming realiseren. En uiteraard komen er ook voor de zeer complexe situaties steeds betere technologische oplossingen. Daarnaast is het zo dat de huidige ambulances zoveel apparatuur en deskundigheid aan boord hebben en direct met specialisten in het ziekenhuizen informatie kunnen delen dat sommige patiënten in de ambulance de belangrijke eerste zorg krijgen die vroeger pas in het ziekenhuis gegeven kon worden. Dat biedt ook kansen voor fysieke belasting van de ambulance verpleegkundigen en chauffeur. Toch blijft het complex werk, waar de laatste tijd in toenemende mate ook de invloed van omstanders en helaas soms agressie een rol speelt.
Je kunt van alles vinden in de arbocatalogus van de ambulancezorg vinden (zie deze themapagina op de site van de Ambulancezorg), maar er zijn ook praktische schema’s gemaakt. Bijvoorbeeld door RAV Gelderland Zuid, waar ze een mooi protocol hebben gemaakt dat je voor de tilassistentie doorloopt. In dit filmpje wordt dat toegelicht.
Een van de hulpmiddelen die in de ambulancezorg goed gebruikt kan worden is een glijzeiltje. Een groot voordeel van een glijzeil is dat het klein is en dat je het dus mee kunt nemen: ook uit voorzorg. Sommige ambulancediensten hebben het standaard bij de brancard liggen: klaar voor de transfer. Bovendien kan die transfer met datzelfde glijzeil ook op de spoed eisende hulp meteen ingezet worden.
Ook kan je in noodsituaties, waar iemand bijv. in een krap toilet is gevallen, iemand uit die benarde positie halen. Het blijft natuurlijk dan wel een risicovolle handeling, maar hij wordt wel veel lichter dan wanneer je dat handmatig zou moeten doen. Het idee is dat je iemand zo veilig kunt verschuiven naar een plek waar je er beter bij kunt en je beter met hulpmiddelen kunt werken.