Als je je cliënt in bed wilt verplaatsen – draaien, omhoog, zijwaarts – dan moet je daarvoor een glijzeil gebruiken. Tenminste, als de cliënt Mobiliteitsklasse C, D of E heeft. Deze Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting is afgesproken door de sociale partners en de overheid in het kader van de Arbocatalogi.
Je kunt de glijzeilen op verschillende manieren aanbrengen. De meeste zorgverleners doen dat door de cliënt te kantelen, het glijzeil er vervolgens zoveel mogelijk onder te leggen, de cliënt weer terug te draaien en dan het restant van het zeil er aan de andere kant onder vandaan te trekken. Soms mag of kan je de cliënt echter niet draaien en moet hij of zij op de rug blijven liggen. Dan kan het handig zijn het glijzeil (tunnel versie) met behulp van een balein aan te brengen. Zo’n plastic balein wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van het hoofd als de cliënt in een tilband van een passieve lift zit.
Dat gaat als volgt. Schuif de balein in de tunnel en daarna met glijzeil en al een klein stukje in het holletje (‘lordose’), laag in de rug van de cliënt. Vouw vervolgens het glijzeil tot een driehoek waarbij de voorste punt wordt gevormd door de punt van de balein. Druk nu de balein met het glijzeil zo ver mogelijk onder de cliënt door en vouw het glijzeil weer uit. Doe het bedhek omhoog, loop om het bed en trek de rest van het glijzeil onder de cliënt vandaan. Vergeet niet de balein uit het glijzeil te halen. Wil je zien hoe het precies gaat? Bekijk hier het GoedGebruik filmpje: