Home » PreGo! Tip – Glijden en Remmen in Balans

PreGo! Tip – Glijden en Remmen in Balans

Met glijzeilen kan je veel bereiken: het zijn prima oplossingen voor veel lastige til- en transferhandelingen. Maar soms is glijden helemaal niet handig, zeker als je de zelfredzaamheid van de cliënt wilt bevorderen. Om wegglijden te voorkomen kan iets als een anti-slip matje juist goed werken. De juiste balans tussen beide; glijden en remmen, biedt mogelijkheden voor jou en je cliënt.

Zelf afzetten zonder weg te glijden

Bij elke transferhandeling probeer je de cliënt zoveel mogelijk zelf te laten doen. Dat geldt zeker voor cliënten tot en met klasse D. Klik hier om de mobiliteitsklasses nieuwe stijl te bekijken.

Glijden en remmen in balans 1 - Gezond en Zeker - blijfinzetbaarZelf kunnen afzetten bij een beweging is dan belangrijk, maar als de voeten van de cliënt steeds wegglijden dan lukt dat niet en moet je als zorgverlener onnodig zwaar helpen. Een anti-slipmatje of als dat er niet is een zeempje, zorgt ervoor dat de voeten niet wegglijden. Het helpt de cliënt dus om beter mee te kunnen helpen. Plaats de voeten van de cliënt volledig op het matje en druk eventueel met een volle zachte hand de voeten nog iets aan.

Glijden en remmen in balans 4 - Gezond en Zeker - blijfinzetbaarGlijzeil en anti-slip

Je kunt zoiets combineren met een glijzeil onder de romp van de cliënt. Hij kan zichzelf dan hogerop in bed duwen met zijn voeten op het anti-slipmatje.

 

Glijden en remmen in balans 3 - Gezond en Zeker - blijfinzetbaar

Antislip en papegaai

Het kan natuurlijk ook met een papegaai. Ook dan bewijst een anti-slipmatje zijn dienst.

 

Glijden en remmen in balans 2 - Gezond en Zeker - blijfinzetbaar

Alleen anti-slip

Tenslotte kan je het anti-slipmatje ook zonder verdere hulpmiddelen aanbieden aan de cliënt.