Home » PreGo! Tip – Gezonde nachtdiensten

PreGo! Tip – Gezonde nachtdiensten

Hoe blijf je gezond tijdens je nachtdienst? Wat eet je wel, wat niet? Hoe krijg je voldoende slaap? Is het verstandig om ’s avonds voor je nachtdienst nog wat slaap te pakken? Hoe rijd je ’s morgens veilig naar huis?

Op dat soort praktische vragen vind je antwoorden in het dossier Gezonde Nachtrust van IZZ. En ook in de App Goedenacht van StAZ en SoFoKles , vind je feiten en fabels over het werken in de nacht. En lekkere recepten om fit blijven.

Het dossier Gezonde Nachtrust van IZZ geeft daarnaast tips voor een goede nachtrust. Als je onrustig slaapt is het bijvoorbeeld verstandig zo min mogelijk alcohol te drinken en je smartphone minstens een uur voordat je wilt gaan slapen uit te zetten. En als je vaak vroeg wakker bent is het goed door middel van mindfulness te oefenen ‘in het moment te staan’. En probeer ook ’s nachts niet op de klok te kijken. En kom je moeilijk in slaap? Lees dan nog even een boek in bed, richt je aandacht op je ademhaling of houd een vast ‘naar-bed-gaan-ritueel’ aan.

En nog even over de nachtdienst: is het verstandig om te ontbijten als je thuiskomt na je nachtdienst? Volgens Henk-Jan Messchendorp in het dossier Gezonde Nachtrust wel: ‘zonder ontbijt word je eerder wakker omdat de bloedsuiker aan het eind van de ochtend naar beneden gaat en trek veroorzaakt’.