Home » PreGo! Tip – Gevaarlijke stoffen en jouw gezondheid

PreGo! Tip – Gevaarlijke stoffen en jouw gezondheid

Je staat er niet altijd bij stil en misschien ook niet genoeg bij stil, maar tijdens je werk kan je blootstaan aan stoffen die niet gezond voor je zijn, brandgevaarlijk zijn of die het milieu kunnen belasten.

Dat geldt niet alleen voor situaties waarin de risico’s wat duidelijker zijn: zoals op de operatiekamer of bij het gebruik van cytostatica of sterke schoonmaak- of desinfectiemiddelen.

Ook daarvoor zijn regels en richtlijnen opgesteld. Je vindt ze in je Arbo-catalogus. Voor de VVT staan hier bijvoorbeeld de richtlijnen. Wees je ervan bewust dat als je zwanger bent, van plan bent dat te worden of borstvoeding geeft, de risico’s groter kunnen zijn. Alle reden dus om je erin te verdiepen.
Het is erg lastig om precies aan te geven wat nog veilig is en wat niet meer. Dat verschilt ook per stof. En in speciale situaties kan het ook weer net weer anders zijn.  

Een voorbeeld is het gebruik van cytostatica: medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van kanker. Bij werken met of bij cliënten die recent (1-7 dagen geleden) behandeld zijn met cytostatica, is er een risico op blootstelling aan deze stoffen. Uitscheidingsproducten (urine, ontlasting) en ook zweet, bloed, speeksel, sperma en vaginaal vocht kunnen sporen van de cytostatica bevatten. Cytostatica zijn gevaarlijke stoffen en kunnen kankerverwekkende eigenschappen hebben en / of effect op de zwangerschap.

Als iemand opgenomen wordt in een verpleeghuis of thuiszorg na een cytostatica behandeling moet het ziekenhuis dat aangeven. De zorgorganisatie borgt vervolgens dat iedere medewerker hier dan van weet en instructies krijgt. Het spreekt voor zich dat je bij dit werk maximale voorzorgsmaatregelen neemt en uiterst zorgvuldig en hygiënisch te werk gaat. Wil je weten hoe je dat moet doen en zoek je dus werkinstructies of praktijktips? Dan vind je die niet alleen voor het omgaan met cytostatica, maar ook voor de andere risicovolle stoffen? Ook die vind je in de link.
Tenslotte hier nog een kort, algemeen filmpje over de risico’s.