Home » PreGo! Tip – Geef er maar geen aandacht aan, dan gaat het sneller over

PreGo! Tip – Geef er maar geen aandacht aan, dan gaat het sneller over

Vroeger dacht men dat je een huilende baby niet teveel moest troosten, daar zou het zwak van worden en nog meer gaan huilen. We weten nu dat baby’s die niet getroost worden, juist vaker en langer huilen, en dat troost belangrijk is voor een gezonde psychische ontwikkeling. Een volwassene die als kind nooit werd getroost, krijgt eerder ontwikkelingsproblemen. Het kind loopt met ieder mee en vertrouwt Jan en alleman, of juist niemand en laat zich niet troosten.

Ook bij cliënten geldt dat gedeelde smart halve smart is. Wel is van belang om de emotionele toon van de cliënt aan te voelen, daarop af te stemmen en betrokkenheid te tonen.
Er is wel een uitzondering die deze regel bevestigt. Bij cliënten met hersenletsel komt emotionele labiliteit voor, ofwel dwanghuilen of (zeldzamer) dwanglachen. Op de minste prikkel, zoals binnenkomend bezoek, of zelfs zomaar kan de cliënt met extreme emoties reageren. Zij of hij wordt overvallen door een vloedgolf aan emoties, en een (soms traanloze) huilbui. Betrokken vragen wat er scheelt en/of mogelijke redenen noemen van de emoties, zorgt voor nog meer huilen. Met een meer neutrale reactie is de ander veel beter af en het emotionele herstel dichterbij. ‘Je hebt nu weer last van het huilen, zie ik, geen punt. Ik haal even wat te drinken voor ons samen, dan is het waarschijnlijk wel minder.’ Soms is minder dus meer.