Wat kun je doen om fit te zijn en te blijven als je in de zorg werkt? Hoe houd je dat vol, nu én in de toekomst? Hoe kun je je fitheid en daarmee je belastbaarheid vergroten?
Fit zijn heeft te maken met lichamelijk en mentaal je werk aankunnen, mits dit binnen de grenzen van de praktijkrichtlijnen valt. Als dat niet zo is, heeft fitter worden weinig zin. Kijk dus eerst naar de bron en volg de landelijke afspraken. In de zorg kan gebrek aan fitheid een serieus probleem vormen, zeker als je fysiek zwaar werk hebt en/of ouder bent dan 40 jaar en/of overgewicht hebt.
Lichamelijke fitheid vergroten: conditie
Een goede conditie is belangrijk. Volgens het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging is minimaal 30 minuten per dag stevig wandelen of fietsen een goede basis. Om je conditie verder te verbeteren, is drie keer per week minimaal 20 minuten intensief bewegen een prima aanvulling.
Overgewicht te lijf gaan
Een prettige bijkomstigheid: door meer bewegen blijf je gemakkelijker op gewicht en kun je zelfs iets afvallen. Als je (fors) overgewicht hebt, is het extra belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Je kunt ongeveer 10% van je huidige gewicht afvallen door met kleine stappen je voeding aan te passen. Maar speciale diëten werken vaak niet. Met kleine stappen afvallen door gezonder te gaan eten, werkt wel en voorkomt veel frustratie zoals het jojo-effect waardoor je na het afvallen weer zwaarder wordt.
Alcohol, roken en slapen
Matig zijn met alcohol en liefst niet roken: dat is bekend. Ook op latere leeftijd draagt minder alcohol drinken en stoppen met roken nog wel degelijk bij aan de verbetering van je fitheid en gezondheid. Zeker doen als het je lukt! De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor een gezonde nachtrust en voldoende slaap. Slaapproblemen zorgen er namelijk voor dat je onvoldoende herstelt en vermoeid raakt. Je hebt minder energie en kunt het werk minder goed aan.
Meer weten en praktische tips? Download dit artikel voor meer informatie