Home » PreGo! Tip – Ervaring met til- en transferhandelingen

PreGo! Tip – Ervaring met til- en transferhandelingen

Veel transferhandelingen vergen vaardigheid. Je moet ze leren en daarnaast veel oefenen voor je ze echt beheerst. Dat wordt nog wel eens onderschat, maar blijkt van groot belang.

Heel plat gezegd: het zijn geen dozen met koekjes die in de zorg getild worden, maar mensen die pijn kunnen hebben of tegen kunnen werken. Er is niet zoveel onderzoek gedaan naar het effect van scholing en training op til- en transferhandelingen in de zorg, maar dat wat er is onderstreept het belang.

Voorbeelden van wat ervaring kan doen zijn dat een onervaren zorgverlener soms niet goed in kan schatten op welke plek iemand gaat zitten op de rand van het bed zodat de cliënt vervolgens precies op de goede hoogte in bed kan gaan liggen. Dan komt iemand bijvoorbeeld te hoog of juist te laag in het bed uit, en is het soms nodig om een extra tilhandeling te verrichten. Iemand met ervaring kan dat veel beter inschatten en dat scheelt dan dus een hele transfer.

Ook het vertrouwen dat een ervaren tiller uitstraalt maakt uit. De cliënt reageert daar vaak positief op en werkt goed mee of durft de handeling zelf uit te voeren. Als je zelf onzeker bent over het gebruik van bijvoorbeeld een tillift, dan zullen veel cliënten dat feilloos merken en er ook onzeker van worden.

Onderzoekers hebben ook geanalyseerd wat er ín het lichaam van ervaren en onervaren tillers in de zorg gebeurt. Een voorbeeld van een interessant onderzoek is dat van Peter Keir en Christopher MacDonell die het gebruik van tilliften (plafondtilliften en over de vloer verrijdbare liften) en manuele transfer-handelingen hebben bestudeerd. Zij hebben het verschil gemeten in spiergebruik van ervaren en minder ervaren zorgverleners. Mooi om te zien was dat de ervaren zorgverleners hun rugspieren konden ontzien tijdens de handeling. Ze verdeelden de kracht die nodig was meer over hun hele lichaam en dus ook bijvoorbeeld hun schouder- en armspieren. De onervaren zorgverleners hadden een flink hoger activiteitenpatroon van hun rugspieren bij dezelfde tilhandelingen, wat ongunstig zou zijn voor hun lichaam.

Het is dus van groot belang dat je zorgt dat je ervaren wordt; oefen dus regelmatig en wees kritisch op jezelf en anderen bij de uitvoering van til- en transferhandelingen.

Bron: Muscle activity during patient transfers: a preliminary study on the influence of lift assists and experience, Peter J Keir  & Christopher W MacDonell, Ergonomics, Volume 47, 2004 – Issue 3