Home » PreGo! Tip – Ergonomie op de OK: micropauzes effectief

PreGo! Tip – Ergonomie op de OK: micropauzes effectief

Op de operatiekamers wordt hoog specialistisch werk verricht, maar de houdingen waarin wordt gewerkt zijn vaak zeer belastend. Operatie assistenten en chirurgen hebben opvallend veel last van klachten aan het bewegingsapparaat zoals nekschouderklachten en rugklachten. Ergonomie op de operatiekamer verdient daarom veel aandacht, maar de oplossingen zijn niet eenvoudig. 

Al eerder besteedde Gezond & Zeker daar aandacht aan. Onlangs verscheen onderzoek waar de effectiviteit van verschillende oplossingen in kaart is gebracht. Koshy en collega’s onderzoekers publiceerden hierover in 2020 in een artikel waarin ze al het onderzoek tot op dat moment hebben beschreven.
Hun conclusies zijn allereerst dat er nog te weinig bekend is over oplossingen. Toch concluderen ze dat vooral micropauzes bewezen effectief zijn. Dat zijn hele korte momenten dat je een houding onderbreekt. Dat kan zelfs niet meer dan een paar seconden zijn. Daarin kan je je lichaam toch net even de kans geven om te ontspannen en de doorbloeding van bijv. spieren weer op gang te brengen. Dat zijn en blijven belangrijke tips die je zelf makkelijk in praktijk kunt brengen, ook tijdens een ingreep. Ze benadrukken ook dat het bewustzijn over wat er wel en niet gezond is in het werk en welke richtlijnen er zijn, bij met name chirurgen nog beperkt is. Ook werk aan de winkel dus. En tenslotte moeten er ‘gewoon’ meer oplossingen komen en op effectiviteit onderzocht worden.

Het artikel zelf is hier te downloaden.

Bron: Koshy K et al., Interventions to improve ergonomics in the operating theatre: a systematic review of ergonomics training and intra-operative microbreaks, Annals of Medicine and Surgery, 55 (2020) 135-142.