Home » PreGo! Tip – Een cliënt gaat van zit op bed naar zit in de rolstoel en staat tussendoor even

PreGo! Tip – Een cliënt gaat van zit op bed naar zit in de rolstoel en staat tussendoor even

Behalve tilliften zijn er ook kleinere hulpmiddelen die voor een kleine doelgroep geschikt zijn en hen meer zelfstandigheid bieden dan een tillift doet. Het is een soort draaischijf met een rekje erboven. De cliënt moet zelf tot stand komen en gebruikt dus zijn spieren intensief.

De cliënt moet voor deze techniek wel geheel zelf rechtop kunnen staan en ook over voldoende coördinatie beschikken om dat te kunnen doen. Het hulpmiddel helpt door iets steun en stabiliteit te geven en door te helpen met het verplaatsen van de voeten.

Plaats het hulpmiddel op de juiste plek. Dit luistert vrij nauw: te ver naar voren maakt het erg zwaar voor de cliënt, te ver naar achteren maakt hem instabiel. Zet het bed liefst iets hoger dan de (rol)stoel: dan beweegt de cliënt met de zwaartekracht mee.

Draaischijf

De cliënt steunt op het matras, komt met de romp naar voren (‘neus naar de knieën) en strekt zich dan pas op. Een elektrisch hoog-laagbed kan helpen met opstaan doordat het de opstahoogte hoger maakt. Pas als hij staat, help jij met de draai richting (rol)stoel.

Als de cliënt weer gaat weer zitten, vraag je eerst of hij de zitting tegen zijn benen voelt. Vraag de cliënt dan de romp voorover te buigen (‘neus naar de knieën’), anders zou hij achterover vallen.

Zorg dat de cliënt de handen overpakt en steun neemt op de zijleuningen van de (rol)stoel en vervolgens rustig gaat zitten. Als de cliënt weer goed achterin de rolstoel zit, haal je het hulpmiddel weg.

PS Binnenkort komt met financiering van Gezond & Zeker het GebruiksBoekje in herziene vorm uit. Hou deze site in de gaten. Daarin staat stap voor stap de techniek beschreven en daarna komt er ook een gratis downloadbare pdf van deze en andere technieken.