Home » PreGo! Tip – Draaien, kantelen en buiklig op de IC

PreGo! Tip – Draaien, kantelen en buiklig op de IC

Gelukkig blijft het aantal patiënten op de IC als gevolg van Corona nog te overzien. Toch blijft die zorg voorlopig wel nodig en dus ook de complexe transfers die soms nodig zijn. Het verplegen van iemand in buiklig op de IC betekent dat bijvoorbeeld iemand met enige regelmaat in die houding moet worden gelegd, terwijl er vaak van alles aan die patiënt verbonden is dat niet los mag raken.

Het in buiklig verplegen is al vrij oud en werd al in de jaren 60 gedaan tijdens de Vietnam oorlog waar goede effecten werden bereikt om de zuurstofvoorziening van organen op peil te houden. Lastig is dat je al snel 5-7 mensen nodig hebt om de transfer handmatig uit te voeren. Al die zorgverleners moeten goed gecoördineerd samenwerken. Daarom is het belangrijk optimale hulpmiddelen in te zetten. Dat maakt de transfer niet alleen fysiek lichter, maar ook sneller, stabieler en veiliger zodat de risico’s voor de patiënt zo beperkt mogelijk blijven.

Wiggermann en anderen hebben alle literatuur bekeken en een goed overzicht gemaakt van de mogelijkheden: de moeite waard. Het artikel kan je hieronder downloaden:

Covid transfer

De beste oplossing blijft de combinatie met plafondtilsystemen. De onderzoekers geven aan dat het gebruik van glijzeilen wel kan helpen in situaties waarin er geen plafondtilsysteem beschikbaar is, maar ze benadrukken dat de risico’s dan voor zowel de zorgverleners als de patiënten onnodig groot zijn en er meer zorgverleners nodig zijn.

Onderstaand zie je enkele opties uit het artikel.

 

Referentie

Wiggermann N, Zhou J, Kumpar D. Proning Patients With COVID-19: A Review of Equipment and Methods. Hum Factors. 2020 Nov;62(7):1069-1076.