Home » PreGo! Tip – De stasteun

PreGo! Tip – De stasteun

Het verbinden of verzorgen van voet of arm kan een langdurig en voor jou belastend karwei zijn. Dat geldt ook voor gewone dingen zoals helpen met eten.

Een stasteun of zitsteun (het is maar net hoe je het noemt) kan dan een oplossing zijn. Je zit daardoor minder gedraaid en voor- over- of zijwaarts gebogen, en hoeft minder lang te staan bij wondver- zorging en activiteiten als eten geven of bloedprikken.

Er zijn allerlei steunen op de markt: instelbaar, wel of niet traploos instelbaar, met of zonder wieltjes, rembaar of niet, met bijzondere zittingen zoals een zadelzitting of een gewoon rond zitje en ga zo maar door. Het loont de moeite om een goede keuze te maken en ze ook voor de aanschaf uit te proberen.
Een zadelzitting is handig als je dicht bij de cliënt moet zijn, de werkhoogte hoog is en er weinig beenruimte is. Je benen en knieën zitten dan niet in de weg en je rug kan beter ontspannen.  

Geef je zelf de tijd er aan te wennen. Begin ze te gebruiken bij langere activiteiten als eten geven. Als je gewend bent zal je de steun ook snel gebruiken bij allerlei andere activiteiten die wellicht maar kort duren.
De voordelen van een sta-steun zijn:
– je steunt of leunt, waardoor je je lichaamsgewicht meer spreidt;
– je bekken wordt symmetrischer belast, waardoor je minder hangt op een van je benen;
– je onderrug kan een meer neutrale houding behouden. Dat is minder belastend;
– je draait minder in je romp;
– je wisselt staan en zitten af;
– je kunt dichter bij de cliënt of je activiteit komen.