Home » PreGo! Tip – de nieuwe online ZelfredzaamheidsRadar

PreGo! Tip – de nieuwe online ZelfredzaamheidsRadar

Voor de gebruikers van de ZelfredzaamheidsRadar was het een lang gekoesterde wens: kunnen klikken op een domein (taartpunt) zodat er tips, slimmigheidjes en hulpmiddelen verschijnen die kunnen helpen bij uitdagingen voor dat domein. Dat kan nu!

De breed gebruikte én evidence based ZelfredzaamheidsRadar heeft 15 domeinen (continentie, aankleden, mobiliteit, leervermogen, etc.) die online met een cijfer (tussen 1 en 5) gescoord kunnen worden. Op die manier maak je zelfredzaamheid expliciet, want voor je het weet nemen we als zorgverleners van alles over van onze cliënten. En dat is een gemiste kans, want juist bij mensen met een handicap, beperking of een aandoening die te maken heeft met het ouder worden, sluipt die afhankelijkheid er langzaam in. Er wordt dan snel gekozen voor hulp: professionele zorg of mantelzorg. 

Zorgorganisatie Laurens, LOCOmotion, Scouters en het Van Kleef Instituut delen de visie dat er ‘aan de voorkant’ heel veel mogelijk is door het stimuleren en faciliteren van zelfredzaamheid. Bij cliënten, maar ook bij mensen die nog geen (mantel)zorg krijgen of zijn uit-gerevalideerd en weer naar huis kunnen.

Om deze visie handen en voeten te geven breidden de vier projectpartners met financiering van ZonMw en RVO de bestaande ZelfredzaamheidsRadar uit met aanklikbare domeinennieuwe instructiefilms en een geactualiseerde Free Learning module. Ook interessant is dat je de ingevulde radar als .pdf kunt bewaren en als er sprake is van zorg, kunt opslaan in een digitaal dossier. De tool is gratis en je hoeft niet in te loggen of een account aan te maken.

Ook nieuw is de aandacht voor het gesprek na het invullen van de ZelfredzaamheidsRadar. Hoe ga je als zorgverlener het gesprek aan als je constateert dat er op een bepaald domein mogelijkheden liggen? In deze video wordt uitgelegd hoe je dat op een positieve manier kunt doen. Je gaat dan niet uit van wat mensen niet kunnen, maar je bespreekt wat voor de cliënt echt belangrijk is. Wat zou hij willen veranderen? Wat maakt zijn leven betekenisvol? En wat kun jij als zorgverlener doen om de cliënt te ondersteunen daaraan te werken? In dit handzame gesprekskaartje zijn de principes van het Positieve Gesprek op een rijtje gezet, zodat je ze altijd bij de hand hebt als je de ZelfredzaamheidsRadar invult.