Een burn-out komt bij zorgverleners akelig vaak voor en het probleem lijkt helaas ook toe te nemen. Toch verschillen de percentages wel fors (Dijxhoorn et al. 2020). Vanuit de American Nurses Association (ANA) wordt er veel aandacht aan besteed. Centraal daarin staat de boodschap dat ‘een burn-out het gevolg is van werkomstandigheden – niet een falen of een gebrek aan medeleven of werkethiek van jouw kant’.
Er zijn veel oorzaken van burn-out bij verpleegkundigen. Sommige oorzaken zijn inherent aan het werk: medelevende zorg verlenen, lange uren werken, wisselende dienstroosters en urenlang op je benen staan, kunnen allemaal bijdragen, Maar ook de ouder wordende babyboomgeneratie in de zorg, de werkdruk en het tekort aan zorgverleners doen dat.
Zij noemen ‘moreel letsel’ ook in dit rijtje. Zoiets, dat vrij specifiek voor de zorg is, kan ontstaan wanneer iemand het gevoel heeft te weten wat voor soort zorg patiënten eigenlijk nodig hebben, maar die zorg niet te kunnen bieden vanwege factoren buiten zijn of haar controle.
Als vroege waarschuwingssignalen voor een burn-out noemt de ANA onder meer:
Wat kan helpen? Een paar tips die de ANA noemt.
Rust: Genoeg slaap tussen diensten is cruciaal. Burn-out bij verpleegkundigen en patiëntveiligheid gaan hand in hand, dus het is dubbel belangrijk om duidelijk te zijn tegen je collega’s wanneer je onvoldoende tot rust kunt komen.
Vraag om hulp: Zorg ervoor dat je een goed ondersteuningssysteem op het werk hebt, zoals collega’s bij wie je je gevoelens kunt uiten.
Ga bewegen: fysieke activiteit werkt bewezen stress verlichtend .
Eet goed: zorg ervoor dat je voldoende eet voor en tijdens diensten en dat het eten gezond is. Het is verleidelijk om maaltijden over te slaan of junkfood te eten om tijd te besparen. De tijd nemen om voedzame maaltijden te kopen of te bereiden thuis en op het werk kan je helpen om gefocust te blijven en optimaal te presteren.
Neem een pauze: het is belangrijk om af en toe echt los te komen van je werk. Het geeft je de kans om te ontspannen, te relaxen en je fysieke en emotionele reserves op te laden. Als dat idee je schuldig laat voelen omdat je je werk of je patiënten achterlaat, bedenk dan dat het voorkomen van burn-out je zal helpen om juist beter zorg te bieden.
Vraag om training: Praat met je leidinggevende over training die je kan helpen om beter om te gaan met de eisen van de baan.
Mindfulness-technieken en training in morele veerkracht kunnen helpen om een gezond perspectief op je werk te behouden.
Als je vermoedt dat jij en/of je collega’s kans lopen op een burn-out, neem dan contact op met je manager zodat er op tijd veranderingen kunnen worden aangebracht in je werkschema en situatie voordat er een ernstig probleem ontstaat.
Bronnen: ANA en Dijxhoorn A-FQ, Brom L, van der Linden YM, Leget C, Raijmakers NJ. Prevalence of burnout in healthcare professionals providing palliative care and the effect of interventions to reduce symptoms: A systematic literature review. Palliative Medicine. 2020;35(1):6-26. doi:10.1177/0269216320956825
Plaatje uit Blijf Gezond Boekje