Home » PreGo! Tip – Boven je macht werken

PreGo! Tip – Boven je macht werken

Werken met je armen boven schouderhoogte noemen we ook wel ‘boven je macht’ werken. Dat is zwaar en kan tot nek- en schouderklachten leiden. De Praktijkrichtlijn voor armheffing is: werk niet langer dan één minuut per keer boven schouderhoogte. Dat is lastig, want is 100 x 30 seconden boven je hoofd werken dan geen probleem? Dat is het zeker wel.

Zie het echt als een richtlijn: probeer zo weinig mogelijk boven schouderhoogte te werken. En als het toch nodig is: houd het zo kort mogelijk.
Oplossingen zijn: het gebruik van verstelbare stelen, plumeaus met een knik- of draaiverbinding en ander professioneel schoonmaakmateriaal. Daardoor ben je bovendien sneller klaar en hoef je minder lang boven je macht te werken.

Voorkom dat je hoog iets moet pakken. Of zorg ervoor dat je stevig staat op een trap met een goede beensteun en hoge beugel. Beter is natuurlijk om geen zware dingen hoog neer te zetten. Dan hoeven ze daar ook niet meer weg.

Een olifantspoot is ook handig lijkt op een omgekeerde emmer. Eronder zitten slimme wieltjes die netjes blokkeren wanneer je erop gaat staan. Een olifantspoot is niet alleen handig om op te zitten (waardoor je knielen vermijdt), je kunt er ook op staan (waardoor je niet hoeft te reiken).

En haal je werk naar je toe. Dan hoef je minder ver te reiken en zie je beter wat je doet.

Een filmpje over boven je macht werken vind je hieronder.

Verantwoord boven je macht in de zorg