Ernstig overgewicht of morbide obesitas – we spreken dan over een BMI van meer dan 40 – is een chronische aandoening die vraagt om professionele zorg. Daarbij zijn erkenning, aandacht en respect van belang. En die kennis moet je als zorgverlener en als ErgoCoach standaard in huis hebben.
Nog steeds worden veel zorgverleners en organisaties overvallen door de complexiteit van de zorg voor obese cliënten. Pas op het moment dat er iemand in zorg komt met extreem overgewicht, begint men maatregelen te nemen. En dat is natuurlijk te laat. Bereid je dus goed voor, want de verwachting is dat de Nederlander steeds zwaarder wordt. Het RIVM publiceerde deze week nieuwe cijfers in de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV). Het percentage inwoners van Nederland met overgewicht zal oplopen tot 64% in 2050. In 2022 was dit 50%. Het percentage stijgt in elke leeftijdsgroep, maar neemt het meest toe in de groep 18 tot en met 44 jaar.
Vraag uit wat het beste werkt
Wat opvallend is bij transfers bij cliënten met overgewicht is, is dat er altijd sprake moet zijn van maatwerk. Veel mensen met overgewicht weten zelf goed hoe ze het makkelijkst kunnen bewegen. Het loont dus zeker om bij de cliënt na te vragen wat in zijn of haar geval belangrijk is bij de transfers.
Glijzeilen
Glijzeilen en kies dan voor de dubbellaags versies, zijn in te zetten bij cliënten met fors overgewicht. Maar er zijn wel randvoorwaarden waar je je aan moet houden. Voor jezelf kan het, ondanks het glijzeil, te zwaar worden. Dit geldt vooral voor je nekschouder gordel, je armen en je polsen. Er wordt nogal eens aanbevolen om met kleine rukjes de handeling uit te voeren, maar juist als je dit doet of sjort, kan het voor de cliënt weefselschade opleveren, ook onder de huid. En voor jouzelf is het ook schadelijker dan rustig bewegen. Voor volledige transfers is alleen een glijzeil meestal niet genoeg: dan kies je voor een tillift en natuurlijk liefst een plafondtillift met voldoende capaciteit. Het kan nodig zijn dan met een dubbele cassette te werken.
Onder been door
Voor kleinere handelingen kan een glijzeil goede diensten bewijzen. Een glijzeil kan helpen om bijvoorbeeld een tilband onder het lichaam aan te leggen van de cliënt. Zeker bij zware cliënten kan dat op zich al een zware handeling zijn. Zelfs bij één been. Bij een persoon met een gewoon gewicht is dat al snel een gewicht van rond de 8 kg, maar bij iemand met ernstig overgewicht kan dat oplopen tot 25 kg of meer.
Achter rug langs
Dezelfde handigheid kan je gebruiken om de tilband in lig of in zit ook achter de rug van de cliënt aan te brengen. Daar zijn zelfs speciale glijhandschoenen of tunneltjes voor ontworpen. Het scheelt veel kracht voor jou en voor de kwetsbare huid van de cliënt is het ook prettiger.
Wil je meer weten over hoe je mensen met overgewicht optimaal kunt verzorgen kijk dan eens op deze website onder groep 7 voor de transfers of bekijk de playlist op het YouTube kanaal van GoedGebruik. De moeite waard om de ervaringen van mensen met overgewicht te horen.
En er is een speciale Free-learningmodule hierover, deze kun je hier vinden.