Als zorgverlener werk je steeds vaker en langer met een beeldscherm; groot, klein, draadloos of een vaste PC opstelling. Ook al proberen we met zijn allen het papierwerk en de registratielast te beperken; toch wordt er veel digitaal gewerkt. Sommige zorgverleners werken meer dan 2 uur per dienst achter een beeldscherm; vaak op allerlei plekken. En daarnaast werken er uiteraard zeer veel niet-zorgverleners in de zorg een groot deel van de dag achter een beeldscherm en met een toetsenbord aan een bureau. Die tijd kan wel oplopen tot meer dan 6 uur per dienst.
Het is niet altijd eenvoudig om alles goed in te stellen en om te weten wat je, ook al heb je een goed bureau, stoel en beeldscherm, zelf nog meer kunt doen om het voor jezelf en je collega’s gezonder te maken.
Het gaat immers niet alleen om het éénmalig goed instellen van alles, maar ook om wat je zelf daar verder mee doet. Onderuit gezakt zitten op de allerbeste, duurste, ergonomisch ingestelde stoel werkt immers totaal niet en is eigenlijk geldverspilling. Maar ook andere dingen zoals regelmatig even opstaan en lopen zijn enorm belangrijk. Zitten wordt niet voor niets het ‘nieuwe-roken’ genoemd. Zeker bij mensen die dag-in-dag-uit bureauwerk doen is juist die regelmatige afwisseling nodig. En creativiteit hoort daarbij; blijf niet ‘plakken’ aan je beeldscherm, maar zoek een reden die bij jou past om even af te wisselen. Dat kan een loopje zijn naar een kopieerapparaat of het halen van koffie of een soepje voor je collega en dan even staand een praatje maken.
Er zijn nu filmpjes gemaakt waarin je alles nog eens snel en makkelijk toegelicht krijgt.
En natuurlijk is er ook een gratis een door de V&VN geaccrediteerde e-learningmodule over beeldschermwerk gemaakt.