Het werken met een ambulancebrancard leidt nogal eens tot klachten aan het bewegingsapparaat van de chauffeur of verpleegkundige. Het duwen, verrijden, omhoog zetten en in en uit de ambulance tillen kan enorm belastend zijn. Er zijn hilarische filmpjes over het gebruik van brancards voor spoedeisende zorg, maar dat neemt niet weg dat het om zeer zware en complexe tilhandelingen gaat die ook nog eens spoed vereisen. Wellicht wel de allerzwaarste in de zorg.
Oplossingen zijn daarom welkom, maar ook niet eenvoudig. Het gaat immers vaak om acute situaties en ingewikkelde omstandigheden waarin soms snel gehandeld moet worden. Er komt steeds meer bewijs dat brancards die elektrisch werken veel problemen kunnen oplossen: al blijft er nog het nodige op de verlanglijst staan.
Vooral het verrijden van en manoeuvreren met een brancard over een lastige ondergrond blijft lastig: over gras, grind of bij veel drempels en krappe hoekjes in flatgebouwen en krappe woningen. Ook al is het niet altijd splijtende spoed en kan er rustig gewerkt worden: toch zijn die momenten nog erg zwaar.
Zo blijft, behalve de high tech elektrische brancard, ook het slim werken (gebruik maken lichaamsgewicht, rustig belasting opbouwen, strategisch manoeuvreren etc) van groot belang. Ergocoaches hebben hierbij een belangrijke taak en die zijn er dan ook in de ambulancezorg.
Recent verscheen er weer onderzoek dat het nut van de speciale brancards bevestigt. Interessant is dat door het gebruik van de elektrische brancardsystemen ook het patiëntencomfort toeneemt. Het in- en uit het voertuig rijden van de brancards verloopt soepeler en de hoogteverstelling gaat minder schoksgewijs.
Deze video van Brandweerzone Rivierenland geeft een uitgebreide uitleg. En als je het interessant vindt, kun je hier het meest recente (Engelse) onderzoek lezen.