Home » PreGo! Tip – Alleen op huisbezoek

PreGo! Tip – Alleen op huisbezoek

Het in je eentje werken bij een cliënt aan huis brengt extra risico’s met zich mee. Je probeert die risico’s voor jezelf en je collega’s te minimaliseren: bereid je voor en maak liefst teamafspraken over veilig alleen werken. Het begint dus al met een goede voorbereiding.

Afspraak
Werk op afspraak, zorg dat je op tijd bent en informeer de cliënt als het later wordt. Leg risicovolle bezoekjes het liefst af tijdens kantooruren. Wees extra alert als je op stap gaat buiten de gewone kantooruren. Maak in dat geval altijd een bereikbaarheidsafspraak. Een goed geïnformeerde cliënt die weet waar hij aan toe is, zal minder snel geïrriteerd raken en problemen opleveren. Als je op stap gaat in kantoortijden is dat om twee redenen veiliger. Er is meer sociale controle op straat en je collega’s of leidinggevende(n) zijn vaak beter bereikbaar.

Met de auto
In sommige regio’s zal je meestal met de auto zijn. Zorg dat tijdens het rijden de deuren van je auto zijn afgesloten. Zorg dat je voldoende brandstof getankt hebt. Parkeer je auto op een plek die je gemakkelijk kunt bereiken, met de neus in de richting van de weg. Laat in je auto geen waardevolle spullen achter. Zorg dat je de autosleutels altijd onder handbereik hebt. Afgesloten deuren zorgen er voor dat er niet iemand zomaar bij je binnen kan stappen, een tasje weg pikken e.d. Maar geef zelf ook geen aanleiding door waardevolle spullen in je auto te etaleren. Een volle tank en een goede parkeerplek en autosleutels in de hand helpen je bij een snelle aftocht.

Stel vast, in overleg met je collega’s, waar de straten en buurten zijn waar relatief veel agressie- en geweldsincidenten voorkomen. Wees in deze buurten extra alert, plan je bezoekjes liefst tijdens kantooruren en spreek af met de teamleider dat hier alleen overdag of met z’n tweeën bezoeken worden gedaan.

Op de fiets
Dit geldt natuurlijk ook als je op de fiets bent. Maak van achterblijvers geen spoorzoekers. Gebruik een IN/UIT bord. Laat een bezoekroute achter. Vermeld van welk vervoermiddel je gebruik maakt. Als je met de auto gaat, geef kleur, merk, type en kentekennummer door. Maak bij risico bezoekjes een terugbelafspraak met je collega, ga samen of schakel eventueel de politie in. Dit brengt rust bij jezelf en bij je collega’s en zorgt voor een algeheel beter gevoel van veiligheid. Als er echt iets aan de hand is dan weten collega’s je te vinden.