Home » PreGo! Tip – Agressie, en nu?

PreGo! Tip – Agressie, en nu?

Het lijkt een beetje ‘zorgverleners eigen’ om als je geconfronteerd wordt met agressie er vanuit te gaan dat je het er zelf naar hebt gemaakt. Gelukkig is dat (meestal) niet zo.

Agressie kan ook helemaal buiten jouw schuld om gebeuren. Bijvoorbeeld door het ziektebeeld van de cliënt, door frustratie van de cliënt of door pure pech. Het gaat er om dat je samen verheldert wat er gebeurd is en zoekt naar de achtergronden van het incident. En dat je elkaar steunt en verder helpt. Het jezelf de schuld geven van de agressie kan je belemmeren in het begripvol opvangen van elkaar.

Agressie van cliënten is vaak onvoorspelbaar, maar je kan je er wél op voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld samen vooraf bedenken wat je bij dreiging kan zeggen en doen. En ook hoe je situaties die agressie uitlokken kan voorkómen. En bij situaties van fysieke agressie, kun je vooraf getraind worden

 

in hoe je jezelf kunt verweren. Denk daarbij aan bepaalde grepen uit de vechtsport, die ook bij de politie wel worden gebruikt. Dat is puur als laatste redmiddel, of uit voorzorg omdat je dan wellicht minder angstig bent dat je iets kan overkomen.

Soms gaat om hele praktische dingen. Zo hoeven bepaalde kledingstukken of accessoires an sich niet onveilig te zijn, ze kunnen bij agressie wel tot serieuze problemen leiden. Denk bijvoorbeeld aan een halsketting waar aan getrokken worden. Dat zelfde geldt voor oorbellen, lang los haar, een shawl en een stropdas. En ringen kunnen pijnlijk zijn als de cliënt in je hand knijpt.

Meer leren over het omgaan met agressie? Doe dan hier de Free Learning ‘Omgaan met agressie’ van Gezond & Zeker en haal gratis je certificaat.