Home » PreGo! Tip – Afsteunen helpt klachten voorkomen

PreGo! Tip – Afsteunen helpt klachten voorkomen

Je hebt het vast wel eens gezien en wellicht doe je het zelf ook. Om dingen van de grond op te rapen of op te tillen, steunen veel mensen met een hand of elleboog op een hun bovenbenen en pakken dan het gevallen potlood of zoiets van de grond met de andere hand. Zeker mensen die last hebben van hun rug doen het vaak zo. De vraag voor jou als ErgoCoach is dan natuurlijk; is dat ook inderdaad lichter voor je rug?

Het was altijd lastig te meten of dat zo was. Maar onderzoekers zijn er in geslaagd om dat te meten. Ze lieten proefpersonen met verschillende technieken een potlood en een kratje van de grond tillen en hebben de gevolgen voor de rug gemeten.  

Wat blijkt? Bij het oprapen van het potlood werd de druk op de lage rug met 17-25% verminderd. Voor het optillen van het kratje was dat ongeveer evenveel; 14-26%. Dat is best erg veel! Het was wel zo dat er natuurlijk iets asymmetrischer werd getild. Toch woog dat niet op tegen de voordelen.
Ze concluderen dan ook dat zoiets goed kan helpen om je rug te beschermen. Doen dus! We noemen dat ook wel afsteunen. En wie weet doe je dat al? Want je kunt ook op een tafel, een bed of een rolstoel afsteunen.
Op dit filmpje zie je meer voorbeelden.

Bron: Kingma I., GS Faber, JH van Dieën, Supporting the Upper Body With the Hand on the Thigh Reduces Back Loading During Lifting, J Biomech, 2016 Apr 11;49(6):881-889.